Početna » Književni razgovori – Žene stvaraju, razgovori koji pokreću sa Marijom Ratković

Književni razgovori – Žene stvaraju, razgovori koji pokreću sa Marijom Ratković

0
U sredu, 29. novembra, od 18 časova, u okviru kampanje Orange the world, gošća ciklusa “Žene stvaraju – razgovori koji pokreću” biće Marija Ratković, spisateljica i aktivistkinja u kulturi, čija su promišljanja o širokom spektru društvenih tema zastupljena na većem broju uticajnih portala.

Marija dekonstruiše stereotipove i diskriminatorsku stvarnost i na angažovani i hrabar način osvetljava aspekte egzistencije i emocionalnosti ženskog bića. Pored svih aktivnosti u kojima britko i snažno izražava svoj i zastupa glas žena.

“Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa Marijinim književnim radom, da pitaju, saznaju, podele i diskutuju na sve teme obuhvaćene njenim stvaralačkim idejama i humanističkim angažovanjem”, poručili su iz EU info kutka.

Link za prijavu: https://euinfo.civicatalyst.org/zene_stvaraju_marija_ratkovic

Marija Ratković je publicistkinja, teoretičarka i aktivistkinja. Posle doktorskih studija na odseku Teorija umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, bavila se umetničkim i naučnim radom u oblasti kulture sećanja, biopolitike i forenzičke arhitekture. Od 2006. godine radi u oblastima kulture i medija. Pored dugogodišnjeg pisanja za Vice, Elle, Peščanik, piše za film, televiziju i pozorište. Narativni kratki film Punta Cana (2018, USA), posle uspeha na međunarodnim festivalima dobio je zlatno priznanje International Independent Film Awards u USA. Autorka je više dramatizacija, kratkih drama i scenarija. Dobitnica nekoliko priznanja za aktivizam i zaštitu ljudskih prava, laureatkinja nagrade “Laza K. Lazarević” za najbolju savremenu pripovetku 2020. godine.

UJEDINIMO SE! Investirajmo u sprečavanje nasilja nad ženama i devojčicama” tema je ovogodišnje kampanje „Orange the World – 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” koja počinje 25. novembra, kada obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama, a završava se 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava. Nažalost, nasilje nad ženama i devojčicama i dalje je jedno od najprisutnijih vidova kršenja ljudskih prava širom sveta. I ove godine, Delegacija EU u Srbiji se pridružuje globalnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja promovisanjem osnaženih žena i kroz saradnju sa širom zajednicom protiv fizičkog, verbalnog i/ili socio-ekonomskog nasilja. Pozivamo vas da pratite naše kanale društvenih medija i da se uključite u ovu kampanju. Sprečimo. Zaštitimo.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas