Početna » Kupili udžbenike deci Fondacije „Alek Kavčić“ ali ne mogu da ih koriste. Iz škole poručuju: Nije po Zakonu!

Kupili udžbenike deci Fondacije „Alek Kavčić“ ali ne mogu da ih koriste. Iz škole poručuju: Nije po Zakonu!

0

Kako bi rasteretili svoj kućni budžet, a rukovodeći se time da su udžbenici Fondacije „Alek Kavčić“ priznati od Ministarstva prosvete, grupa roditelja jednog odeljenja trećeg razreda OŠ „Mika Antić“, kupila je ove knjige svojoj deci. Međutim, direktor škole i nastavni kadar smatra da roditelji ne mogu „na svoju ruku“ da biraju udžbenike, i dodaju da je prilikom izbora ova škola poštovala Zakon.

Roditelji su na ovu ideju došli početkom godine vodeći se činjenicom da je za ovaj komplet potrebno izdvojiti 2.500 dinara, umesto više od 10. 000, koliko košta komplet onih koje preporučuje škola. I u drugim školama bilo je sličnih inicijativa.

 

Kosta Gogov, roditelj

„Mi smo došli do informacije da za osnovnu školu postoje udžbenici koji su i do pet puta jeftiniji od svih izdavača koje je škola izabrala. To su udžbenici Fondacije “Alek Kavčić” i oni su priznati od Ministarstva prosvete, nalaze se u katalogu udžbenika, štampani su i pisani po planu i programu Ministarstva prosvete. Mi smo smatrali da nema potrebe da damo više novca za udžbenike koje nam škola nudi. Organizovali smo se i kupili našoj deci jeftinije“, rekao je Kosta Gogov, roditelj ovog odeljenja.

Od 25 roditelja, 20 njih se složilo da se kupe jeftini udžbenici. Deca su krenula u školu, ali su naišla na problem. Prema Gogovim rečima, ove udžbenike nisu smeli da koriste na času.

„Mi ne ulazimo u način izbora u školama, niti u kvalitet samih knjiga, rukovodimo se time da je Ministarstvo priznalo ove udžbenike. Mi samo tvrdimo da su oni pet puta jeftiniji od preporučenih. Ukoliko obrazovanje ne može da bude besplato i za našu decu, onda neka barem bude jeftinije, pristušačnije roditeljima“, rekao je Gogov.

Foto: GJ

Direktor ove škole Miloš Stanković ističe da je škola svakako razmatrala mogućnost da se jeftiniji udžbenici koriste u nastavi, ali da to mora da se obavi po Zakonu, a ne da roditelji sami rade „na svoju ruku“. On objašnjava da je za izbor udžbenika zadužen nastavni kadar, nakon čega se ta odluka usvaja na Stručnom veću. To znači da i roditelji mogu da daju predlog, ali po Zakonu nikako ne mogu da odlučuju.

 

Miloš Stanković, direktor OŠ “Mika Antić”

„Ja se apsolutno zalažem za to da svi učenici na teritorije Srbije imaju besplatne udžbenike, jer smatram da je to jedini način da se da prednost kvalitetu obrazovanja. Znam da su roditelji u teškoj finansijskoj situaciji. Međutim, zakonska procedura je zakonska procedura i ona kaže da su nastavnici ti koji biraju udžbenike. Ovde imamo uznemirenost dece jer su roditelji na svoju ruku odlučili da prekrše ono što je zakonska procedura, i donesu udžbenike koje oni žele. Šta bi bilo kada bi od 25 učenika svako izabrao različitog izdavača i doneo ih na sto? Ja razumem revolt roditelja, ali mora da se poštuje procedura“, istakao je direktor škole.

Nastavnica srpskog jezika Zorica B. Jovanović pojasnila je na koji se način biraju udžbenici.

 

Zorica B. Jovanović, nastavnica srpskog jezika

„Knjige svih izdavača najpre dobro sagledamo, jer ih u poslednje vreme imamo mnoštvo. Odlazimo na promocije svih udžbenika, a nakon toga se konsultujemo i razmenjujemo iskustva. Ja predajem srpski jezik, on je podležan promenama i potrebno je sagledati svaki detalj. Postoji i Društvo za srpski jezik i književnost na nivou čitave države pa se konsultujemo i sa njima, sa kolegama iz drugih škola. Tek na osnovu svega toga se mi dogovaramo, a suština je da poštujemo zakonsku proceduru koja je i ovoga puta bila ispoštovana“, kazala je ona.

Učiteljica odeljenja koje je kupilo udžbenike Fondacije “Kavčić” kaže da je bila zatečena situacijom, kada su deca došla sa knjigama koje su drugačije od onih koje je škola odabrala, ali da su uspeli da nađu model da to funkcioniše.

 

Snežana Petrović, učiteljica

„Knjige nisu iste, recimo u knigama pomenute fondacije nekad nedostaje deo iz lekcije, ili je nedovoljno materijala za rad i vežbanje. Taj udžbenik ne prati modernizaciju, nema QR kod, nije interaktivan da deca mogu da uče na malo zanimljiviji i drugačiji način, jer žive u takvom vremenu, u digitalnom svetu. Pošto su neka deca donela udžbenike koji su drugačiji od izabranih, ja pokušavam da nekako izbalansiram i budem fleksibilna u tome, a da se ne napravi bilo kakva diskriminacija, ali i da se ne povrede njihove emocije. Na časovima važi pravilo da niko ne vadi knjige na stolu. Deca su zbunjena, ali uspeli smo da uspostavimo novi način rada u učionici. Ipak, sve više dece ipak dolaze sa knjigama koje je propisala škola jer su roditelji shvatili da je tako lakše“, rekla je učiteljica Snežana Petrović.

Roditelji kažu da neće da odustanu od svoje namere. Ukoliko ne naiđu na razumevanje u školi, obavestiće više istance. Sve u cilju, dodaju, da olakšaju svakodnevni život i uštede novac, a taj isti novac će svakako upotrebiti za svoju decu.

OŠ “Mika Antić”; Foto: GJ

Fondacija “Alek Kavčić”: Udžbenici koje je fondacija obezbedila imaju odobrenje Ministarstva prosvete

„SVI, i još jednom napominjemo, SVI udžbenici koje je fondacija „Alek Kavčić“ obezbedila imaju odobrenje Ministarstva prosvete i kao takvi potpuno prate plan i program nastave u osnovnim školama u Srbiji. Samim tim, nemoguće je da „nedostaje deo iz lekcije“, kako neistinito tvrdi vaša sagovornica“, ističu u ovoj Fondaciji i dodaju:

 

“Ovi udžbenici, za razliku od svih ostalih izdavačkih kuća u Srbiji, su potpuno besplatni, bez bilo kakvog koda, šifre ili slično. Đacima, učiteljima i nastavnicima omogućeno je da u interaktivnim udžbenicima kroz 3D animacije, video zapise, interaktivne zadatke, linkove za sajtove, kao i virtuelne galerije, na savremen i moderan način savladaju predviđeno gradivo.“

Fondacija Alek Kavčić osnovana je u Americi 2017. godine. U Srbiji počinje sa radom početkom 2020. Osnovni ciljevi fondacije su promocija obrazovanja i nauke. Osnivač fondacije je profesor Aleksandar Kavčić, inženjer i naučnik, poznat po svom patentu za čitanje zapisa sa magnetnih memorija koji se koristi u milijardama računara i diskova širom sveta.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas