Siguran sam da ćete se svi složiti sa mnom da je izgubljeno vreme, vreme koje se ne može vratiti, a to nas naročito brine kada smo u kuhinji i pripremo jelo za naše bliske i drage osobe. Takođe verujem da se mnogi ljudi plaše činjenice da samo jedna greška prilikom kuvanja može anulirati sav njihov trud i vreme, pa i uništiti ceo proces. Najveći problem je što ljudi ne znaju koje su to greške, sve dok se one ne dogode. Ovom prilikom vam ja, Dragan Jovanović, kuvar kome je hrana prva ljubav, mogu pomoći da ih izbegnete.
Započeo sam svoj put sa 14 godina u jednom od najpoznatijih restorana u Nišu i sada, sa 22 godine, ponosno nosim titulu zamenika šefa kuhinje u novom Radison Park hotelu u srcu Niša. U nekim trenucima sam provodio i po 16 sati u kuhinji, napravio sam mnogo početničkih grešaka na koje sam spreman da vam ukažem kako biste ih izbegli prilikom svakodnevnog kuvanja.
1.Greška:
Veoma često je prvi korak prilikom pripreme jela stavljanje belog luka. Moram priznati da i ja to ponekad uradim. Ukoliko niste dovoljno skoncentrisani na samu pripremu hrane, a beli luk ste baš fino i sitno saseckali, naravno da ćete prvo njega dodati u jelo. Međutim verovatno vam beli luk ubrzo zagori, jer sadrži visok procenat šećera u sebi, i vi morate sve ispočetka.
Savet:
Ukoliko volite ili želite da koristite beli luk u pripremi jela, moj savet je da ga dodate na kraju, najbolje 2 – 3 minuta pred sam kraj procesa.
2.Greška:
Ne sušite meso i povrće pre termičke obrade.
Savet:
Da biste dobili prelepu zlatnobraon boju mesa ili povrća potrebno je da pre termičke obrade papirnim ubrusom osušite sve strane, zatim začinite (solju, biberom, itd) i tek nakon toga ispečete željenu namirnicu.
3.Greška:
Ne pratite recept baš onako kako je napisan.
Savet
Svi mi dođemo u iskušenje da dodamo ili zamenimo jednu namirnicu drugom… Nikako! Molim vas da kada spremate nešto po receptu, pratite ceo recept. Ispratite gramaže i tehnike, a kada prvi put spremite jelo po receptu, odnosno onako kako je napisano, onda ga možete modifikovati jer poznajete materiju.
4.Greška:
Koristite tup nož.
Veoma često se susrećem sa mišljenjem da je oštar nož opasniji od tupog, što apsolutno nije tačno. Kada koristite tup nož, morate da upotrebite mnogo veću silu pritiska tokom procesa sečenja. Takođe, mnogo je veća mogućnost da tup nož sklizne sa namirnice koju sečete i da se posečete, nego kada koristite oštar nož.
Savet:
Koristite oštar nož, kupite oštrač noževa ili ih odnesite da ih neko naoštri, jer, verujte mi, olakšaćate sebi dosta.
5.Greška:
Ne čistite za sobom.
Većina vas na primer, ispeče meso i odmah kreće da sprema pire, sos, salatu… i veoma brzo se pred vama stvori gomila prljavih sudova!
Savet:
Opšte je poznata činjenica da ukoliko vam radni prostor nije sređen, ne mogu vam ni misli biti skoncentrisane. Zato je najbolje nakon završenog jednog koraka u pripremi obroka oprati posuđe, vratiti ga na svoje mesto, prebrisati radne površine i tek tada nastaviti sa daljom pripremom.
6.Greška:
Dodajete ulje u vodu u kojoj kuvate testetinu.
Savet:
Ukoliko dodajete ulje u vodu gde kuvate testeninu, kasnije će vam sos samo skliznuti sa nje. Testenina vam se sigurno neće zalepiti ukoliko je promešate svaka dva minuta tokom pripreme.
7.Greška:
Slepo se držimo uputstava za pripremu na upakovanim namirnicama
Savet:
Koliko puta vam se desilo da se testenina prekuva iako ste je pripremali tačno po uputstvu sa pakovanja? Razlog tome je vlažnost namirnice koja se promenila u odnosu na trenutak pre pakovanja, kvalitet vode, koji se razlikuje od mesta do mesta i drugačije posude u kojoj pripremamo hranu. Zato je najbolje da uključite i čulo mirisa i čulo ukusa. Svakako da treba pratiti upustva, ali proveravajte svojim čulima.
Znam da je teško menjati već stečene rutine u pripremi hrane. Ne kažem ni da sve greške možete odmah promeniti, jer većinu stvari radite automatski. Ukoliko se odlučite za neku promenu u svojoj kuhinji, treba to da uradite svojim tempom i na svoj način jer je ona vaša pozornica.