Početna » Lekari savetuju vozače: Kako se ponašati tokom letnjih vrućina

Lekari savetuju vozače: Kako se ponašati tokom letnjih vrućina

0

Sezona godišnjih odmora donosi povećan broj učesnika u saobraćaju, što povećava i mogućnost saobraćajnih nezgoda. Statistike pokazuju da se najveći broj nezgoda dešava leti, najčešće u julu, avgustu i septembru. Da bismo putovali bezbedno, potrebno je pridržavati se određenih saveta za vožnju u letnjim uslovima.

Dom zdravlja Niš podelio je preporuke za vožnju u putničkom automobilu tokom leta, koje je sačinio Institut za javno zdravlje „Batut“. Lekari savetuju da se ne ulazi u automobil koji je stajao na suncu bez prethodnog provetravanja svih vrata i prozora, uključujući i prtljažnik, kako bi se vazduh u automobilu rashladio. Takođe, preporučuje se korišćenje klima uređaja, ali tako da unutrašnja temperatura bude niža za 5 do 7 stepeni od spoljašnje.

“Važno je praviti pauze tokom vožnje, posebno na dužim relacijama, svakih 2 sata po 15 minuta. Provetravanje vozila, unos dovoljne količine tečnosti i lagano istezanje pomoći će u otklanjanju prvih znakova umora. Velike vrućine povećavaju rizik od umora i iscrpljenosti, što je uzrok svake treće saobraćajne nezgode na putevima. Zato se preporučuje da se pre puta vozači dobro naspavaju i odmore”, navodi se u saopštenju.

Vozači ne bi trebalo da kreću na put ukoliko su konzumirali alkohol ili druge psihoaktivne supstance, uključujući lekove koji mogu uticati na sposobnost upravljanja vozilom. Takođe, upotreba sigurnosnog pojasa je obavezna za svakog putnika u vozilu, bez obzira na poziciju. Posebnu pažnju treba posvetiti bezbednosti dece u vozilu – korišćenje auto sedišta je neophodno, a decu nikada ne treba ostavljati u parkiranom vozilu na suncu.

“Deca su posebno osetljiva na ekstremne temperature i mogu se pregrejati brže nego odrasli. Simptomi pregrejavanja kod dece uključuju razdražljivost, malaksalost, dezorijentisanost, povišenu temperaturu, povraćanje, konvulzije i nesvesticu. U slučaju pregrejavanja, dete treba odmah skloniti iz pregrejanog automobila, odvesti ga u hladovinu, skinuti mu odeću i kvasiti ga mlakom vodom. Potrebno je da dete pije tečnost kako ne bi dehidriralo. Ako simptomi ne nestanu, dete treba hitno odvesti u najbližu zdravstvenu ustanovu”, upozoravaju lekari.

Lekari podsećaju i na bezbednost kućnih ljubimaca tokom vožnje – pse je potrebno vezati posebno dizajniranim pojasevima, dok mali ljubimci treba da budu u putnim kutijama. Kućne ljubimce nikada ne treba ostavljati u parkiranom automobilu na suncu.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas