Početna » Letnji saveti lekara iz Niške Banje: Kako ostati aktivan na temperaturama iznad 30 stepeni

Letnji saveti lekara iz Niške Banje: Kako ostati aktivan na temperaturama iznad 30 stepeni

0

Sa dolaskom leta i temperaturama koje prelaze 30 stepeni, lekari Instituta za lečenje i rehabilitaciju „Niška Banja“ podelili su korisne savete kako da se fizička aktivnost bezbedno praktikuje tokom vrelih tropskih dana.

Stručnjaci ističu da nije potrebno zapostaviti rekreativno vežbanje tokom toplih dana, već ga prilagoditi promenjenim uslovima. Najbolje vreme za fizičku aktivnost je rano ujutro ili kasno uveče.

„Najbolje je izbegavati izlazak napolje kada su temperature najviše, između 12 i 16 časova. Fizičku aktivnost je najbolje obavljati u ranim jutarnjim satima, od 7 do 9, ili uveče, posle 19 časova kada temperatura padne. Važno je nositi pamučnu garderobu i uvek imati sa sobom vodu za osveženje. Ne treba forsirati vežbanje po vrućini, već birati period kada to neće štetiti organizmu,“ savetuje prof. dr Marina Deljanin Ilić, direktorka Instituta „Niška Banja“.

Povodom obeležavanja Svetskog dana velnesa, Institut je pod sloganom „Život u skladu sa prirodom“ naglasio značaj prirode za fizičko, mentalno i duhovno zdravlje.

„Dovoljna je šetnja od makar pola sata, ali bržim tempom, najbolje u prirodi,“ ističe Jasminka Stojadinović, glavni fizioterapeut Instituta.

 

„Ujutro je korisno uraditi nekoliko vežbi disanja i istezanja uz otvoren prozor. Večernje vežbe za donje ekstremitete takođe su preporučljive, a sve instrukcije su dostupne na našem sajtu“, dodaje ona

Dr Rozita Filipov, reumatološkinja i načelnica Odeljenja E Klinike za rehabilitaciju, naglašava važnost hidratacije.

„U ovim tropskim danima treba unositi dovoljno tečnosti. Što više vode i nikuda bez flašice vode. Takođe, važno je koristiti kreme za sunčanje i izbegavati izlaganje suncu između 12 i 17 časova. Koliko god je to moguće, treba nastaviti sa fizičkim aktivnostima,“ savetuje dr Filipov.

Današnja maksimalna temperatura u Nišu biće čak 33 stepena, a slično vreme se očekuje i tokom vikenda.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas