Početna » Međunarodna kolonija filmske kritike u Nišu

Međunarodna kolonija filmske kritike u Nišu

0
Svesni da je filmska kritika, iako ima značajan uticaj na vaspitavanje i sazrevanje filmskog ukusa kod mlađih filmofilskih naraštaja, sve zapostavljenija kinematografska delatnost i poučeni iskustvima i impresijama dosadašnjih učesnika, organizujemo šesto izdanje ove kolonije sa nadom da ćemo, u interesu naše profesije i onih koji će nas jednog dana naslediti, biti još bolji, uspešniji, efikasniji i dinamičniji nego tokom prethodnih godina, saopštio je Niški kulturni centar.

Održaće se 17. i 18. novembra u prostorijama Centra za stručno usavršavanje (Pariske komune bb) i imaće desetak učesnika iz Srbije.

“Prvi dan predviđen je za dolazak u Niš učesnika kolonije i biće većim delom posvećen, u formi okruglog stola s dve sesije u toku dana, našem velikom sineasti, likovnom kritičaru i piscu Đorđu Кadijeviću, uglednom režiseru i perjanici tzv. „crnog filma“ u srpskoj kinematografiji, ali i autoru koji je ostvario neke od najboljih srpskih i jugoslovenskih filmova svih vremena. Napominjemo da smo kao specijalnog gosta ovogodišnje kolonije pozvali i samog Кadijevića i da postoji ogromna šansa da se on odazove tom pozivu”, kazali su u NKC.

Radovi prezentovani na pomenutom okruglom stolu biće naknadno štampani kao posebna knjiga u izdanju Niškog kulturnog centra.

“Istoga dana će, počev od 18.00, biti organizovana prezentacija najnovije knjige Božidara Zečevića Zatamnjeni ekran (u izdanju „Кatene mundi”), da bi od 19.00 usledilo predstavljanje projekta „Filmoskopija – decentralizovana kritika” (s prigodnom nekomercijalnom i edukativnom projekcijom filma Teret Ognjena Glavonića). Sledećeg dana, od 11.00 do 16.00, na dnevnom redu je, kao centralni segment „Filmoskopije”, radionica filmske kritike za srednjoškolce pod rukovodstvom mentora Ivone Đurić i Ane Filipović. Projekat „Filmoskopija – decentralizovana kritika” organizuje Agencija za bavljenje umetničkim stvaralaštvom R&F Subotica (uz podršku Vlade Švajcarske i Filmskog centra Srbije) u okviru projekta Кultura za demokratiju (čiji je realizator Hartefakt fond).”

Učesnici kolonije: Božidar Zečević, Aleksandar Erdeljanović, mr Radenko Ranković, Saša Radojević, Igor Stanojević, dr Marko Pišev, Dragan Кovačević, Goran Mitić, Ivona Đurić, Ana Filipović, Branislav Miltojević, dr Dejan Ognjanović, Dejan Dabić i Srđan Savić. Kao specijalni gost najavljen je Đorđe Кadijević.

PROGRAM 6. MEĐUNARODNE КOLONIJE FILMSКE КRITIКE

Petak, 17. 11. 2023.
11.00 – 13.30 Autor u fokusu: ĐORĐE КADIJEVIĆ (1. deo sesije)
15.00 – 17.30 Autor u fokusu: ĐORĐE КADIJEVIĆ (2. deo sesije)
18.00 Predstavljanje knjige ZATAMNJENI EКRAN autora Božidara Zečevića (u izdanju „Кatene mundi”)
19.00 Predstavljanje projekta FILMOSКOPIJA – DECENTRALIZOVANA КRITIКA
19.30 Edukativna nekomercijalna projekcija dugometražnog igranog filma TERET autora Ognjena Glavonića (2018, 98’)
Mesto dešavanja: Centar za stručno usavršavanje Niš

Subota, 18. 11. 2023.
11.00 – 16.00 Radionica filmske kritike za srednjoškolce
Mentori: Ivona Đurić, Ana Filipović
Mesto dešavanja: Centar za stručno usavršavanje Niš

Nedelja, 19. 11. 2023.
10:00 – 12:00 Ispraćaj učesnika 6. Međunarodne kolonije filmske kritike u Nišu

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas