Početna » Ministar Goran Vesić obišao radove na niškom aerodromu Konstantin Veliki [VIDEO]

Ministar Goran Vesić obišao radove na niškom aerodromu Konstantin Veliki [VIDEO]

0

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, obišao je danas radove na izgradnji nove terminalne zgrade i parking prostora na niškom aerodromu Konstantin Veliki.  Vesić je istakao da je do sada u ovaj aerodrom uloženo blizu 33 miliona evra i najavio prve putnike u novom terminalu već u julu mesecu.

 

“Ovo je jedan zajednički posao koji je važan za građane i građanke Niša. Dosad je skoro 33 miliona evra uloženo u čitav ovaj kompleks. Ali ono što je važno, menjamo kompletnu instalaciju, vodovod, kanalizaciju, sve ono što nije rađeno otkad je aerodrom otvoren. Sada se naravno radi za nove potrebe, jer ima mnogo više korisnika. Kupili smo i novu opremu za 5 miliona evra i ona će biti instalirana do 1. jula,” izjavio je Vesić.

Ministar je naglasio značaj ove investicije za građane Niša i šireg regiona, ističući da je prošle godine aerodrom imao gotovo 450 hiljada putnika.

“Imamo 13 linija za koje država garantuje, a moj cilj kao ministra je da u naredne četiri godine imamo barem 20 linija. Letovi iz Niša će biti komercijalni i radimo na tome da povećamo broj linija. Planiramo i brzu prugu do Skoplja, što će dodatno poboljšati saobraćajnu povezanost,” dodao je Vesić.

Mihajlo Zdravković, direktor Aerodroma Srbije je  istakao da radovi teku u skladu sa dogovorenom dinamikom sa izvođačima.

“Podsećam vas da je inicijalni rok za završetak ovih radova bio nekoliko meseci, ali ćemo deo koji je neophodan za otvaranje nove terminalne zgrade završiti do početka jula. Nova terminalna zgrada biće na ponos svih naših putnika i Nišlija,” rekao je on.

Projekat, koji izvodi kineska kompanija Šandong, uključuje i proširenje parking prostora za vazduhoplove sa sadašnjih 4 na 9 mesta, rekonstrukciju piste, sanaciju prilaznih zona i izgradnju novog kontrolnog tornja. Kompleks aerodroma će imati ukupno 580 parking mesta, što je tri do četiri puta više nego trenutno.

Predstavnik kineske kompanije izrazio je zadovoljstvo zbog posete i uverenje da će projekat biti završen u dogovorenom roku, ističući važnost infrastrukturnih projekata koje kineske kompanije izvode širom Srbije.

“Ovaj projekat će poboljšati životni standard i uslove za saobraćaj za građane u Nišu,” zaključio je kineski predstavnik.

Ova investicija će značajno unaprediti kapacitete niškog aerodroma, koji će moći da primi do milion i po putnika godišnje i opsluži šest vazduhoplova u vršnom satu, čime će se stvoriti uslovi za dalji razvoj i proširenje mreže destinacija.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Glas Juga (@glas_juga)

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas