Početna » Najmlađa doktorka u istoriji niškog Medicinskog fakulteta je Julija iz PALESTINE

Najmlađa doktorka u istoriji niškog Medicinskog fakulteta je Julija iz PALESTINE

0
Julija Hvojta završila je Medicinski fakultet u Nišu prošle godine, sa samo 23 godine i sa prosečnom ocenom 9,3 i najmlaša je doktorka u istoriji ovog fakulteta. Odlučila je da studira u Nišu zato što voli Srbiju, ali i slobodu koju ona pruža. Medicinski fakultet je upisala sa samo 17 godina.

Živela je u Palestini, odakle je njen otac, dok je majka Nišlijka, pa se opredelila da fakultet završi u rodnom gradu svoje majke.

“Odlučila sam da studiram ovde prvenstveno jer volim Srbiju i slobodu življenja koju ona pruža. Nadam se da ćemo i ovde što pre imati mogućnost edukovanja kao u svetski naprednijim zemljama. Veliku podršku tokom studiranja imala sam od svoje porodice, koja je bila uz mene, kao i prijatelja i kolega, bez kojih bi sve bilo dosta teže, verovatno. Bila sam peti razred kad sam došla u Niš. S obzirom na to da sam iz lekarske porodice, ta ljubav prema medicini je od malih nogu postojala, i uvek mi je bio cilj da se bavim ovim humanim poslom i da jednog dana postanem koleginica svojim roditeljima”, kazala je Julija.

Svoje školovanje započela je u Palestini, a nakon toga se preselila u Katar, gde je nastavu slušala na arapskom i engleskom jeziku. Srednju školu je završila u Novoj Varoši, gde njeni roditelji, koji su zdravstveni radnici, danas žive i rade.

Da bi ostvarila ovakav uspeh, kako kaže, potrebno je mnogo truda, rada i odricanja, ali i želje da se ostvarite u nekom poslu.

“Medicina je zahtevna, i ja sam dobro znala koliko traži odricanja, pa sam bila spremna na to, na ulaganje u sebe u sve ovo, na odricanje od mnogih drugih stvari zarad nečeg što je bitnije”, rekla je Julija.

Tokom studija osvajala je i brojne nagrade. Učestvovala je na Biomedicinskom kongresu studenata na Kopaoniku, a praksu je radila na neurohirugiji. Njena velika ljubav je hirurgija i planira da svoje obrazovanje nastavi u tom pravcu.

Otkrila je da bi volela da ponovo poseti Palestinu, ali da sada to nije moguće zbog problema sa kojim se ta država susreće.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas