Početna » Narodni muzej u Nišu neće više biti podstanar. Grad od Vojske kupuje parcelu, zida se MODERNA zgrada

Narodni muzej u Nišu neće više biti podstanar. Grad od Vojske kupuje parcelu, zida se MODERNA zgrada

0
Gradsko veće usvojilo je rešenje kojim se parcela u vrednosti od 89 miliona dinara u Ulici Marka Oreškovića prenosi sa republike na Grad Niš. Prema najavama zgrada u toj ulici će biti srušena i na tom mestu biti izgrađena moderna zgrada za potrebe Narodnog muzeja i Galerije savremene likovne umetnosti.

Radi se o prostoru koji pripada državi, ali koji je dat Ministarstvu odbrane na korišćenje.

Nakon postupka restitucije tadašnja zgrada Narodnog muzeja Niša je vraćena prethodnim vlasnicima objekta. Od tada je Grad bio prinuđen da plaća kiriju za korišćenje tog prostora, podsećaju na Gradskom veću.

 

„U dogovoru sa Republičkom direkcijom za imovinu i sa Ministarstvom odbrane, čija je to parcela, dogovorili smo kupovinu te parcele. Parcela u Marka Oreškovića, koju će Grad kupiti za potrebe izgradnje modernog i velikog objekta u kome će biti smešten naš Narodni muzej, ali i Galerija savremene likovne umetnosti. Konačno ćemo sve blago koje imamo u depoi da iznesemo i pokažemo očima javnosti“, poručila ja gradonačelnica Niša.

Foto: Glas juga

Poreska uprava je procenila da je vrednost zgrade 89 miliona dinara, a Grad će taj plac plaćati na jedanke mesečne rate tokom pet godina.

“Napokon će se realizovati velika zamisao da Narodni muzej bude u objektu koji je njegov. Do kraja godine mi ćemo imati sve što je potrebno za otplatu, a pošto će se otplaćivati na rate neće vidno opterećivati gradski budžet”, rečeno je na Gradskom veću.

Već naredne nedelje biće raspisan konkurs za najbolje arhitektonsko rešenje buduće zgrade muzeja. Za samu izgradnju Grad će se osloniti na evropske fondove, zatražiće i pomoć države, čulo se na veću.

Da podsetimo, nakon postupka restitucije tadašnja zgrada Narodnog muzeja Niša je vraćena prethodnim vlasnicima objekta. Od tada je Grad bio prinuđen da plaća kiriju za korišćenje tog prostora. Nije kirija jedini problem, problematično je i to što se više od 90 posto kulturnog blaga grada Niša čuva u depoima, van očiju javnosti.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas