Početna » Neša Travka jede crve: “Kada se posole ukusni su kao grisini, ili čvarci” (VIDEO)

Neša Travka jede crve: “Kada se posole ukusni su kao grisini, ili čvarci” (VIDEO)

0
Niški kuvar Nenad Stamenović, poznat kao Neša Travka, objasnio je da je korišćenje insekata u ljudskoj ishrani blagotvorno i da se oni mogu upotrebljavati kao zamena za meso.

“Prepuni su proteina, u dva kila crva imate kilo proteina. Sad vidite, hoćeš da uzmeš kašičicu mlevenih crva da pomešaš ili da pojedeš kilo mesa, od koga ćeš dobiti samo 5% proteina. Izuzetna hrana, za snagu, za sportiste, za sve”, objašnjava Neša Travka Glasu juga.

Foto: Glas juga

Objasnio je da on sam čuva i neguje crve. Hrani ih neprskanim voćem, povrćem, mekinjama, tko da su oni čisti. Objašnjava da mogu da se jedu živi, a ko baš ne može tako može i da ih isprži i poručuje:

Pre nego krenete sa negativnim komenatarima, zapitajte se koliko ste crva pojeli kroz paštete, kobasice, viršle i salame, a da i ne znate da su tu bili.

Većina suhomesnatih proizvoda na tržištu se pravi od kompletnog životinjskog otpada.

Jedite umom i razumom, a ne očima”, poručio je Neša.

Insekti su na meniju najviše u Aziji, Africi i Južnoj Americi, a odnedavno se i u Evropi mogu kupiti sveži, smrznuti i sušeni. Inače, Evropska agencija za bezbednost hrane za sada je odobrila četiri vrste insekata, dok još osam čeka odobrenje.

Podsećamo, na listu novih namirnica u EU su u prethodnom periodu uvršteni cvrčci, crvi, skakavci, kao i larve bube brašnare i odobrena je njihova upotreba u svim vrstama namirnica.

Tako se njihov prah od sada može naći, između ostalog – u hlebu i pecivima, keksu i krekerima, gotovim mešavinama za hleb i kolače, testeninama, sosovima i supama, zamenama za meso i mleko, proizvodima od krompira i čokoladi.

A takvi proizvodi više ne smeju da budu označeni kao veganski ili vegetarijanski.

Pročitajte još…

Neša Travka “oživeo” Vidrište. Kod njega zbog zdravlja dolaze ljudi iz svih krajeva Srbije (FOTO+VIDEO)

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas