Početna » Nešina čorba od 100 vrsta gljiva pojedena u rekordnom roku. Za Glas juga otkriva recept (FOTO+VIDEO)

Nešina čorba od 100 vrsta gljiva pojedena u rekordnom roku. Za Glas juga otkriva recept (FOTO+VIDEO)

0
Nešina čorba, u koju je stavio preko 100 vrsti gljiva, oduševila je prisutne posetioce na tradicionalnom petom po redu Festivalu gljiva koji je održan na Vidrištu. Za Glas juga otkriva recept i kaže u svom maniru da je najbitnije “što su jeli danas sa kašikom” i nisu jeli tešku hranu.

“Prvo smo dobro razmislili pre nego što smo počeli da kuvamo čorbu, a onda smo stavili sve one namirnice koje su potrebne za dobro jelo, a to su celer, paškanat, luk.. Od pečuraka u čorbi su šampinjoni, vrganj, bukovača, lavlja griva i po malo od svake druge pečurke”, kazao je Neša.

U čorbi se nalazi i šitaka, ali i crna truba.

“Crna truba je izuzetna gljiva koja ima puno magnezijuma. U Francuskoj je mnogo vole i koriste. Zanimljivo za ovu pečurku je što ne raste svake godine, već svake pete”, otkriva Nebojša Stamenović.

Prema njegovim rečima ova manifestacija je edukativnog karaktera. Posetioci su se upoznati sa raznim vrstama gljiva iz ovog kraja i kroz izložbu jesenjih svežih gljiva i fotografija. Mogli su da vide i probaju i druge srpske specijalitete iz domaće proizvodnje.

“Došli su gljivari iz cele Srbije. Prošle godine je na ovoj manifestaciji podeljeno oko 300 tanjira čorbe, a bilo je oko 500 ljudi”, kazao je Neša i dodao da i današnji veliki broj posetilaca govori da će biti pojedena sva srpemljena čorba.

Nažalost ova godina nije baš bila dobra za pečurke jer nije bilo kiše. Dodaje da će sada biti pečuraka u borovim šumama, i preporučuje svima da se prošetaju i sebi nabave zdravu hranu.

Uprkos tome što je veoma spretan i poznat u kulinarskom svetu, Neša kaže da ovog puta nije mogao semda pripremi ovoliku količinu hrane. Podršku su mu pružili prijatelji, a sa njim su čorbu kuvala i dva majora Vojska Srbije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glas Juga (@glas_juga)

Zbog potrebe velikog broja ljudi da čuju iskustva čoveka koji je bio glavni kuvar monaha na Hilandaru, Neša je otvorio i instagram profil i za veoma kratko vreme dobio preko 100.000 pratioca, ima i svoj sajt na kome, kako ističe, možete naći “jedinstveni recepti na čis’ južnjački književni jezik”.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas