Početna » Nije zaboravljeno, deca u Brestovcu uče da tkaju

Nije zaboravljeno, deca u Brestovcu uče da tkaju

0
U Domu kulture u Brestovcu održana je radionica tkanja za decu, u saradnji sa Udruženjem za negovanje tradicije ,, Višnja” iz Niša. Na radionici su učestvovala deca mladjih razreda osnovne škole, svako dete je imalo drveni razboj za tkanje, drvene igle i mnoštvo šarene vunice.

Deca su pokazala visok nivo zainteresovanosti za ovu plemenitu veštinu i brzo ovladali tehnikom.

“Tehnika tkanja dorinosi razvoju kretivnosti, preciznosti, istrajnosti, strpljenja kao i fine motorike. Ovakvim radionicama deca upoznaju i neguje tradiiciju starih zanata”, kazali su u brestovačkom Domu kulture u kome se tokom godine redovno održavaju ovakve radionice pomoću koji čuvaju stare zanate od zaborava i prenose ih mladim generacijama.

Dom kulture Brestovac

Tkanje na razboju spada u jedan od najrasprostranjenijih zanata naše kulturne baštine. Skoro svaka kuća u našoj prošlosti je imala razboj za tkanje i skoro sve žene su znale tajne ovog zanata, pa se zato može reći da tkanje na razboju spada u ženske zanate.

Tkale su se uglavnom prostirke za kuću, ćilimi, pokrivači, prekrivači, zavese, guberi, slamarice, prekrivači za kolevke, zidnjaci, tkanine za izradu odevnih predmeta, razne vrste posteljina i skoro sve što je bilo potrebno jednom domaćinstvu u to vreme.

Foto: Dom kulture Brestovac

Ovaj zanat se i do dana današnjeg zadržao u nekim krajevima i na isti način se i danas radi. Naročito su poznati naši pirotski ćilimi koji i danas imaju veliku tržišnu vrednost.

Ranije nisu postojale škole za tkalje i kursevi za tkalje, nego se to prenosilo sa kolena na koleno.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas