Početna » Niš će dobiti još dva vrtića, hala Čair najmoderniju rasvetu, sredstva i za akva-park. To su neke od stavki budžeta za 2024.

Niš će dobiti još dva vrtića, hala Čair najmoderniju rasvetu, sredstva i za akva-park. To su neke od stavki budžeta za 2024.

0
Na održanoj javnoj raspravi o budžetu Grada Niša za narednu 2024. godinu rečeno je da je budžet za narednu godinu nešto više od 16 milijardi dinara. Predstavnici gradske vlasti su budžet okarakterisali kao razvojni i socijalni. Budžetom su predviđeni neki novi projekti, zatim neki stari nerealizovani u predviđenom vremenu, ali i oni projekti čija će realizacija preći u narednu godinu.

Kako se najviše novca u budžet sliva od poreza na zarade, poruka Grada je da je u narednoj godini važno svako novo radno mesto, te je neophodno da se ulaže u 200 hektara prostora u Industrijskoj zoni Sever, koja će biti dom nove fabrike „Ariston“.

„Zbog toga će i ove godine najznačajnija ulaganja upravo biti u Industrijsku zonu Sever, gde je potrebno komunalno i infrastrukturno opremiti tu zonu. Preko 57 procenata priliva u budžet je od poreza na zarade, jasno je koliko se višestruko vrati svako ulaganje u novo radno mesto. Naveo bih i drugu fazu izgradnje Naučno-tehnološkog parka, koju ćemo krenuti već početkom sledeće godine. Sad krećemo sa izmeštanjem infrastrukture na lokaciji, gde smo za dve godine vratili investiciju za prvu zgradu. Tamo radi 600 mladih i on donese 150 miliona godišnje od poreza na zarade“, naveo je Dušan Radivojević iz Kancelarije za ekonomski razvoj.

Odvojena su sredstva i za akva-park, s čijim se finansiranjem ušlo u treću godinu investicije. Grad je odvojio i oko dve i po milijarde za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Očekuje se završetak vrtića na Panteleju i na Crvenom Krstu, a posebno će biti važni projekti renoviranja prostora u Naserovoj i rekonstrukcija objekta „Medikoterapije“ u „Čairu“, čime bi trebalo da dođe do okončanja liste čekanja za upis u vrtić.

Pri kraju su radovi na energetskoj efikasnosti škola „Kralj Petar Prvi“ i „Ivan Goran Kovačić“, a takođe u saradnji sa Ministarstvom energetike obnavljaće se škola „Stefan Nemanja“.

Za razvoj sporta i omladine predviđeno je 678 miliona dinara, od čega će biti odvojeno oko 540 miliona iz gradskog budžeta.

„Potpuno ćemo rekonstruisati rasvetu i osvetljenje u hali „Čair“ najmodernijom LED rasvetom, nastavićemo izgradnju novih i rekonstrukciju devastiranih sportskih igrališta. U poslednjih godinu i po dana tridesetak igrališta na teritoriji grada na svim gradskim opštinama smo uredili, tako da ćemo nastaviti i u 2024. godini“, dodaje Radivojević.

Takođe, ovim sredstvima biće obuhvaćena i rekonstrukcija radova na „Rovčetu“.

Iako je bilo u planu da se ove godine završi zamena kotlarnice na čvrsto gorivo u zgradi Univerziteta, koji je jedan od najvećih zagađivača u gradu, radovi su pomereni za narednu godinu.

Pomoćnica gradonačelnice Vladislava Ivković je dodala da park „Čair“ i zelene površine u Niškoj Banji očekuje uvođenje sistema za automatsko navodnjavanje travnjaka. Navela je i da Niš u narednoj godini očekuju vredne investicije u vidu pijace u Ledenoj steni i kvantaška pijaca.

U budžetu je odvojeno sredstava i za Aleju zaslužnih građana, ali i za zgradu Arheološkog centra, video-nadzor i osvetljenje tri lokaliteta.

Najmanje sredstava u budžetu je odvojeno za petu stavku – Poljoprivreda i ruralni razvoj, i to svega 39 miliona.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas