Početna » Niš dobio Karijerni centar za lakše zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Poslodavci radije plaćaju kaznu nego da zaposle osobu sa invaliditetom (VIDEO)

Niš dobio Karijerni centar za lakše zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Poslodavci radije plaćaju kaznu nego da zaposle osobu sa invaliditetom (VIDEO)

0
Sara Srbljanović ima 19 godina. Ona ne vidi preko 90 posto. Završila je Elektrotehničku školu “Mija Stanimirović”. Bavi se montiranjem video klipova i multimedijalnim sadržejem i očekuje da će joj novootvoreni Karijerni centar pomoći da se brže zaposli. Ona je samo jedna od korisnica Karijernog centra koji je otvoren u Nišu u okviru četvorogodišnjeg projekta “Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom”, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), Forum mladih sa invaliditetom, zajedno sa Caritas-om Srbije. 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glas Juga (@glas_juga)

Ovaj centar je pokrenuo  inovativne usluge podrške osobama sa invaliditetom pri zapošljavanju, u okviru kojih, od septembra, savetnici za zapošljavanje pružaju širok spektar usluga.

“Zapošijavanje je jedan od najsnažnijih mehanizama za postizanje društvene uključenosti osetljivih grupa. Osobe sa invaliditetom imaju potrebu da rade,ta potreba je motivisana željom da za sebe svoje članove porodice obezbede materijalnu sigurnost, ali i željom da pokažu svoje potencijale aktivno doprinose zajednici. Forum mladih sa invaliditetom direktno radi sa osobama sa invaliditetom pruža im usluge koje imaju za cilj sticanje veština i znanja koje će ih učiniti konkurentnijim na tržištu rada”, rekla je Tanja Radović Krstić, menadžerka programa u Forumu mladih sa invaliditetom.

U niškom Karijernom centru, u prostorijama Caritasa, na adresi Jug Bogdanova 1, u dvorištu Rimokatoličke crkve, svakim radnim danom od 8 do 16 časova, dočekaće vas savetnik. Razgovor sa savetnikom se zakazuje putem mejla: ddjordjevic@caritas-nis.rs, kao i putem telefona 066/80-37- 228.

“Karijerni savetnici će raditi individualno sa osobama sa invaliditetom, ali- biće organizovan i rad ugrupama. Na tim radionicama ličnog razvoja biće stavljen fokus na razvoj mekih veština, kao što suasertivna komunikacija, upravljanje vremenom, rešavanje konfliktnih situacija, predrasude, ali biće praktičnih aktivnosti poput pisanja CV-a, pripreme za razgovor za posao”, izjavio je Dušan Đorđević, savetnik za osobe sa invaliditetom u Caritasu, dodajući da je važan aspekt rada sa korisnicima pružanje podrške u prepoznavanju individualnih potreba za prilagođavanjem radnog mesta i radnih zadataka, kao i podrška za registraciju na portal za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović naglasila je da još uvek poslodavci imaju predrasude kada je zapošljavanje osoba sa invaliditetom u pitanju.

“Zakonom je regulisano da osobe sa invaliditetom imaju prioritet pri zapošljavanju, nažalost poslodavci su ne retko spremni da plaćaju kaznene poene a da ne zaposle osobe sa invaliditetom. Verujemo u to da ćemo u narednom periodu srušiti barijere koje su vezane za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. U Nišu imamo i veliki broj visokoobrazovanih osoba sa invaliditetom, koji su jako značajni za celo društvo”, istkla je Davidović i dodala da oni apsolutno mogu biti zaposleni svuda prema školskoj spremi, ali i prema uklonjenim arhitektonskim barijerama.

Pored Niša, usluge su u ovom momentu dostupne u još 5 gradova u Srbiji – Subotici, Novom Sadu, Valjevu i Zrenjaninu u prostorijama lokalnih Caritas organizacija, dok se u Beogradu usluga pruža u prostoru Foruma mladih sa invaliditetom.

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas