Početna » Niš domaćin umetnicima sa Krfa: ”U čast predaka za budućnost potomaka”

Niš domaćin umetnicima sa Krfa: ”U čast predaka za budućnost potomaka”

Zadužbinarski koncert: ”U čast predaka za budućnost potomaka”, biće održan 13. novembra u 19:30 časova u Svetosavskom domu u Nišu, najavili su organizatori

0
  •  Nakon nastupa u više gradova i Niš će biti domaćin umetnicima sa Krfa, a prihod od prodaje karata namenjen je za izgradnju dečijeg i omladinskog obrazovnog kampa na Krfu.

Na sceni će biti preko 100 umetnika sa Krfa članova Filharmonije “Barbati” i hora Kulturnog društva veterana “Tomas Flaginis” sa solistima Gerasimosom Andreotisom, Spirosom Dukakisom i Pantelisom Kondosom, a sve pod dirigentskom palicom maestra Panagisa Barbatisa

Koncert organizuju Pravoslavno sportsko udruženje “Sveti Srb i ja” i Krfsko društvo grčko-srpskog prijateljstva, uz pokroviteljstvo Grada Niša i podršku Društva za negovanje slobodarskih tradicija Srbije, Balkanskog centra evropskih studija.

Krfske filharmonije su poznate u celom svetu. Njihovo osnivanje deo je opšte klime osnivanja klubova i preduzeća koje su cvetale u Evropi u 19. veku, a koje su Krfljani dobro poznavali, zahvaljujući studijama na evropskim univerzitetima. Povod za osnivanje prvog, dat je u periodu Engleske Uprave, kada je filharmonijski sastav engleske vojske svirao na velikim događajima na ostrvu, 1837. godine, međutim, Englezi su odbili da muzički prate pravoslavne jektenije. Odgovor Krfljana stigao je tri godine kasnije, 1840. godine, kada je osnovano Filharmonijsko društvo Krfa. Okupljanje muzičara oko Društva stvorilo je prebukiranost, što je dovelo do stvaranja novog filharmonijskog sastava. Tokom godina, tendencija formiranja ovakvih muzičkih sastava proširila se po celom ostrvu, tako da danas Krf ima 18 filharmonijskih sastava (na oko 105 000 meštana ostrva). Sve su to neprofitne organizacije i imaju za cilj širenje muzičkog obrazovanja, stipendiranje odličnih učenika i prisustvo svečanim događajima na Krfu i van njega.

Karte se mogu kupiti u Domu Vojske
Sve informacije na telefone:
0641588655; 0648636802

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas