Početna » Niš i druge Opštine dobijaju podršku za reciklažu od Sekopaka sa 3.000 posuda

Niš i druge Opštine dobijaju podršku za reciklažu od Sekopaka sa 3.000 posuda

1

U sklopu inicijative za unapređenje održivog upravljanja otpadom, vodeći operater ambalažnog otpada u Srbiji, Sekopak, distribuirao je 1.700 posuda za primarnu selekciju otpada širom zemlje.

Do kraja godine, planirano je postavljanje dodatnih 1.300 posuda, čime će ukupno biti obezbeđeno 3.000 novih posuda za reciklažu u 16 gradova, uključujući i Niš.

Ukupna količina ambalaže stavljene na tržište Republike Srbije iznosi 401.000 tona, od čega je 254.000 tona ambalažnog otpada sakupljeno i poslato na reciklažu. Sekopak, u saradnji sa svojim partnerima i klijentima, kontinuirano radi na unapređenju primarne selekcije otpada kroz postavljanje zvona za staklo, plastičnih kanti, žičanih i plastičnih kontejnera.

Generalna direktorka Sekopaka, Violeta Belanović, istakla je značaj ovih aktivnosti:

„Tokom ove godine radili smo na unapređenju primarne selekcije kroz postavku infrastrukture za odvajanje ambalažnog otpada širom naše zemlje, kao i edukaciji građana o reciklaži. Kontinuirano pružamo podršku javno komunalnim preduzećima, kako u vidu opreme, tako i kroz stručne savete zaposlenih koji imaju dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti. Svesni svoje uloge kao ključne spone između privrede, sakupljača, reciklera i države, pomažemo svim akterima da bolje razumeju izazove u industriji kako bismo zajednički pronašli najbolja rešenja za unapređenje sistema.“

Zahvaljujući Sekopaku, građani Niša, Topole, Pirota, Valjeva, Kučeva, Sombora, Novog Sada, Kruševca, Vlasotinca, Petrovca na Mlavi i Vranja sada imaju mogućnost da doprinesu zaštiti životne sredine reciklažom ambalažnog otpada u svom gradu. Do kraja godine posude će biti postavljene i u Vršcu, Aranđelovcu, Kragujevcu, Negotinu, Ljigu i Varvarinu.

Sekopak kontinuirano radi na unapređenju sistema sakupljanja staklene ambalaže. Postavkom 2.000 zvona za staklo i edukacijom građana kroz kampanju Sekopak karavan, sakupljanje komunalnog staklenog ambalažnog otpada povećano je za 77%. Umrežavanjem sa gotovo 1.000 ugostitelja kroz projekat Eko partner, ova kompanija olakšava ugostiteljima da ispune zakonsku obavezu i doprinesu zaštiti životne sredine kroz reciklažu ambalažnog otpada.

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, Sekopak je održao ekološke akcije u Kruševcu, Nišu i Topoli. Pokrenuvši kampanju #JARECIKLIRAM, ova kompanija je od početka godine obilazila gradove širom Srbije, osluškivala građane i delila znanje o zaštiti životne sredine kako bi ih motivisala da recikliraju. Sekopak poseban akcenat stavlja na edukaciju dece, proveravajući njihovo znanje kroz kviz i radionicu o reciklaži.

U Novom Sadu, Sekopak je implementirao projekat “Novi Sad pametno reciklira”, omogućivši građanima korišćenje reciklomata za PET flaše i limenke na pet lokacija u gradu. Sa Gradom Novim Sadom potpisan je petogodišnji memorandum koji ima za cilj da dugoročno doprinese čistijem i zdravijem okruženju kroz aktivno uključivanje lokalne zajednice i mladih u ekološke aktivnosti.

Sekopak sarađuje sa više od 30 javno komunalnih preduzeća, a u planu je i dodatna saradnja postavkom infrastrukture za odlaganje ambalažnog otpada. Do kraja godine očekuje se postavka novih kontejnera i zvona u još šest gradova Srbije, čime će se nastaviti unapređenje infrastrukture za reciklažu i jačanje ekološke svesti među građanima.

1 komentar

Avatar
Оливер 4. jul 2024. - 21:23

У Немачкој се пре 15 година, а и раније, за једну флашу добијало 25 центи, тако што се добијао купон са укупним износом убачених флаша у рецкломат, који их ситни на лицу места и износом у новцу са којим се плаћа рачун у трговини у којој се рецикломат налази. А ови су смислили како за њих да се ради за џаба, под изговором заштите животне средине …

Odgovor

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas