Početna » Niš mirisao na salčiće – tradicija, ljubav i domaći ukusi kod Beogradske kapije

Niš mirisao na salčiće – tradicija, ljubav i domaći ukusi kod Beogradske kapije

0

Na platou kod Beogradske kapije u Niškoj tvrđavi održana je druga po redu „Salčićijada“, manifestacija koja na najlepši način čuva duh starinskog domaćinstva i tradiciju pravljenja jednog od najpoznatijih kolača juga Srbije – salčića.

Organizator manifestacije, Maja Sević iz Udruženja „Višnja“, istakla je da je interesovanje ove godine znatno veće nego prethodne.


„Prošla godina je pokazala koliko Nišlije vole ovu poslasticu, tada su salčići planuli za kratko vreme. Ove godine žene su se spremile sa mnogo većom količinom i prijavilo se više takmičara nego ikada“, rekla je Sević.

Ona je dodala da je cilj manifestacije da se očuvaju stari recepti i da se najmlađima pokaže kako su se salčići nekada pravili.


„Prošle godine smo ovom manifestacijom vratili salčiće na trpezu, i nema događaja na kojem tokom godine nismo naišli na njih. Drago mi je što tradicija ponovo živi“, kazala je Sević i najavila sledeći događaj – Ajvarijadu, koja će se održati 26. oktobra, na istom mestu.

Među izlagačima bilo je domaćica iz Niša i okoline, ali i gosti iz drugih krajeva Srbije i regiona. Marija Ivanović iz sela Hum kod Niša prvi put je učestvovala na Salčićijadi.


„Na mom štandu su samo domaći salčići i vanilice. Pravim ih na tradicionalan način – sa salom, brašnom i jajima. U testo dodajem malo rakije, tako su mene učile starije žene“, ispričala je Ivanović, dodajući kroz osmeh: „Što duže stoje, salčići su bolji.“

S druge strane, Ljubića Stanković iz Niša kaže da više voli vruće salčiće.


„Meni su najlepši dok su još topli, mada mogu da stoje i po petnaest dana van frižidera – ako ih, naravno, neko pre toga ne pojede“, kaže ona uz osmeh.

Na njenom štandu, pored salčića, našli su se i buhtle, šapice, knedle, princes krofne i Pavlove tortice.


„To su sve starinski kolači bez aditiva, jednostavni i zdravi. Treba malo brašna, masti, šećera i džema – i to je to“, dodaje Ljubića.

Dragica Vukčević iz Jasikovice kod Trstenika ističe da je tajna dobrog salčića u mešenju testa.


„Nema tu alkohola, samo kisela voda i tajni začin – u džem dodam mlevene lešnike ili orahe da ne bi curio. To je caka“, objašnjava ona.


Za kraj je uputila i jednu poruku svim domaćicama: „Drage mame, naučite svoje ćerke i unuke da spremaju ove kolače. To je ljubav koja se pamti. Igrajte se sa decom, dajte im ljubav – po tome će vas pamtiti.“

Na manifestaciji nisu izostali ni predstavnici Udruženja „Vardar“, čije članice su predstavile makedonske salčiće, punjene domaćim džemom od šljive.

„Kod nas se vikaju salčiki, a tajna je u suncu i ljubavi. Sve radimo srcem i mislimo na Nišlije“, poručile su uz osmeh.

Niška „Salčićijada“ i ove godine je okupila veliki broj posetilaca, ljubitelja starih ukusa i mirisa. Uz zvuke muzike, miris svežih kolača i vedru atmosferu, Beogradska kapija  bila je mesto gde su se tradicija i ljubav prema domaćoj trpezi stopile u jedan nezaboravan događaj.

Zapratite Glas Juga na Facebook-u i Instagram-u

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš „glas“ je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas