Početna » Niš od večeras postaje horski centar. 150 muzičara na sceni prirediće spektakl na otvaranju

Niš od večeras postaje horski centar. 150 muzičara na sceni prirediće spektakl na otvaranju

0

Posle dve godine u Nišu se ponovo održavaju Internacionalne horske svečanosti, i to po 29. put. Od 1966. godine, na svake dve godine, uz par izuzetaka, Niš ugosti brojne amaterske horove iz različitih zemalja.

Na večerašnjem velikom otvaranju nastupiće preko 100 muzičara i 140 pevača, uglavnom iz Niša. Svečano otvaranje je zakazano za večeras od 20.30 časova na Letnjoj pozornici. Tokom četiri festivalska dana nastupiće više od 1.000 muzičara iz Slovenije, Slovačke, Turske, Moldavije, Grčke i Bugarske, pored, naravno srpskih, i nekoliko niških, horova.

„Poslednjih godinu dana stvarno smo se potrudili da imam sjajan program. Potrudili smo da imamo bogat i raznovrstan program ove godine. Imaćemo na našoj Letnjoj pozornici 17 horova, što revijalno, što takmičarskog karaktera. Ukupno ćemo imati oko 1.000 učesnika, koji će se smenjivati na Letnjoj pozornici, najviše horskih pevača“, izjavio je Svetozar Vezenković, ispred organizatora Niškog kulturnog centra.

Umetnička direktorka festivala Milena Injac smatra da je odabir horova fantastičan i ističe da žiri čeka težak posao, jer je puno kvalitetnih horova. Posebno je zanimljivo što će se niškoj publici predstaviti hor Jonskog univerziteta sa Krfa, koji je našoj publici spremio svojevrsno iznenađenje na zatvaranju festivala.

„Poželeli su da nam otpevaju u svom aranžmanu „Tamo daleko“, pesmu, koja je obeležila i sahranu Nikole Tesle. Sa Krfa ćemo čuti autentični zvuk od njihovih studenata, koji su sjajni. Oni učestvuju i večeras na otvaranju, pod Biserinom rukom“, navela je Milena Injac.

Na Horskim svečanostima biće obeleženo i 110 godina od smrti Stevana Stojanovića Mokranjca. Nastupiće Negotinsko pevačko društvo, a veliki hor će izvesti Mokranjčevu kompoziciju „Tebe poem“, pod dirigentskom palicom predsednika žirija Tomasa Kaplina. Očekuje sa da preko 250 učesnike izvede ovu kompoziciju.

Tomas Kaplin je istakao da su prvi utisci u Nišu lepi i da je osetio toplu dobrodošlicu, zbog čega je srećan što u Nišu proslavlja svoj rođendan.

Makedonska dirigentkinja Bisera Čadlovska očekuje prelep koncert u prelepom ambijentu Tvrđave.

„Ogromno mi je zadovoljstvo što sam u Nišu i što imam čast da otvorim ovaj prestižni festival. Posebno zbog toga što je poslednji Makedonac koji je otvorio ovaj festival bio moj profesor Fimčo Muratovski. A sada sa ja ta koja sledi njegov put. Večeras nas očekuje prelep koncert, na prelepom mestu u vašem gradu“, izjavila je Bisera.

Ove godine će biti uručeno najmanje 11 nagrada, koje će nositi nazive po niškim muzičarima koji asociraju na tu nagradu. Proglašenje dobitnika nagrada će biti poslednjeg dana Horskih svečanosti u nedelju.

Organizatori kažu da su uz puno ljubavi i rada napravili spektakl uz skroman budžet od gotovo 5,5 miliona. Ulaz za sve posetioce je besplatan.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas