Početna » Niš se ponosio njima (2): Studentkinja prve godine nagrađena za odlične rezultate

Niš se ponosio njima (2): Studentkinja prve godine nagrađena za odlične rezultate

0
Godine 1960. u Nišu se počelo sa formiranjem prvih fakulteta koji su bili deo beogradskog univerziteta. Od 1965. postali su deo novoformiranog Univerziteta u Nišu. Jedan od njih je bio i Medicinski fakultet. U to vreme, studirati bilo je izuzetno teško, a onaj ko je studirao, smatrao se uglednim članom društva jer je svojim znanjem doprinosio njegovom razvoju.

Oktobar mesec 1970. bio je poseban za studentkinju medicine Sonju Petković, koja je počinjala drugu godinu studija. U niškoj javnosti je bila poznata kao studentkinja koja je posle prve godine studija imala prosek 10/10. Nešto što je bilo neverovatno za tadašnje prilike.

Na pitanje kako je postigla takav uspeh odgovorila je da je bilo potrebno dobra organizacija sa vremenom i sistematski rad u učenju za kolokvijume i vežbe koje nije propuštala.

Da bi položila ispite, studiranju je posvećivala deset sati (!) dnevno. Neki studenti su govorili da je to premalo, drugi da je previše i čudili su se kako je uspela sve da postigne. Kako je navela Sonja, ceo jun je samo obnavljala ono što je učila prethodnih meseci. Kada je izašla na ispite, polagala ih je sa desetkom. Najteži joj je bilo polaganje predvojničke obuke, ali je uspela da i to položi na kraju.

Svakodnevni rad studentkinje prve godine Medicinskog fakulteta u Nišu Sonje Petković bio prepoznat od strane tadašnjeg niškog društva. Za njen primeran rad i trud nagrađena je od strane Skupštine opštine Niš.

Govoreći o predstojećem radu, izjavila je „Prva godina je lakša, teški predmeti tek dolaze!“

Izvor: Narodne novine, literatura

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas