Početna » Niš se ponosio njima: Prvi „niški“ doktor nauka

Niš se ponosio njima: Prvi „niški“ doktor nauka

0
Ponedeljak, 29. septembar 1969. godine ostao je upisan u anale Univerziteta u Nišu i niškog Medicinskog fakulteta. Tog dana, u zgradi Univerziteta rektor dr Branimir Janković promovisao je prvog „niškog“ doktora (medicinskih) nauka. Reč je o dr sci. med. Mihajlu Jovanoviću.

U vreme odbrane doktorske disertacije nalazio sa na funkciji direktora Klinike za uvo, nos i grlo, koja je formirana iste 1969. godine. Promocija ovog Nišlije najavljivana je nekoliko dana ranije u niškoj štampi.

Sama disertacija, pod nazivom „Timpanoplastika i olesteatom“ izazvala je pažnju stručne javnosti i dobila brojne pohvale. Istraživanje koje je sproveo doktor Jovanović ukazalo je na mogućnost poboljšanja stanja osoba koje su obolele od ove forme zapaljenja srednjeg uva.

U dugogodišnjoj karijeri, Mihajlo Jovanović napisao je više naučnih radova iz oblasti kojoj je posvetio svoj radni vek. Dve godine po doktoriranju, 1971. godine, objavio je knjigu pod naslovom „Otorinolaringologija“ koja predstavlja svojevrsni udžbenik za ovu oblast medicine. Knjiga je 1980. godine objavljena po drugi put, kao dopunjeno izdanje.

Izvor: Narodne novine, literatura

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas