Početna » Niš u čast Svetog cara Konstantina: Obeležavanje gradske slave sa operom i koncertima

Niš u čast Svetog cara Konstantina: Obeležavanje gradske slave sa operom i koncertima

2

Obeležavanje slave grada Niša, Sveti car Konstantin i carica Jelena, započeće nekoliko dana ranije spektakularnom operom „Toska“ u parku ispred Beogradske kapije Tvrđave. Uz bogat kulturni program i brojne manifestacije, proslava će se završiti 3. juna svečanom akademijom.

Državna ceremonija obeležavanja godišnjice Čegarske bitke kod Spomenika na Čegru, 31. maja u jutarnjim časovima, označiće početak ovogodišnjeg obeležavanja gradske slave. Istog dana u 21 sat, publika će imati priliku da uživa u izvedbi opere „Toska“ u parku kod Beogradske kapije, što će biti poseban umetnički doživljaj za sve prisutne.

Program za najmlađe je takođe pažljivo osmišljen. Mališani iz JPU „Pčelica“ će 1. juna u Čairu održati manifestaciju „Plesom do zdravlja“, dok će tokom vikenda, 1. i 2. juna, biti organizovane brojne aktivnosti ustanova kulture, horova i plesnih klubova.

Adriana Anastasov, većnica zadužena za kulturu i turizam, naglasila je važnost događaja koje organizuje Srpska pravoslavna crkva, posebno one koji će se održati 2. juna popodne i 3. juna ujutru na sam dan slave. Proslava će se završiti naučnim skupom „Niš-Vizantija“ na Univerzitetu 3. juna u 17.30 časova, nakon čega će u 19.30 časova na Arheološkom nalazištu „Medijana“ biti održana svečana akademija. U okviru akademije, Niški simfonijski orkestar će prirediti koncert, dok će Palilulsko veče zatvoriti manifestaciju.

Muzički program je takođe bogat i raznolik. Folk pevač Aco Pejović će 1. juna održati koncert u Tvrđavi, a narednog dana, na Letnjoj pozornici, koncert će održati i pevačica etno i tradicionalne muzike Danica Crnogorčević.

Većnica Anastasov je izjavila da je broj turista u Nišu smanjen za jedan do tri posto, ali je povećan broj noćenja i poseta stranih turista. Takođe je izrazila zadovoljstvo postignutim rezultatima u protekle četiri godine.

„Izuzetno sam zadovoljna urađenim u prethodne četiri godine, nadam se da su i sugrađani. Čula sam samo pozitivne komentare, ali naravno da uvek može još više. Kruna je otvaranje Arheološkog nalazišta „Medijana“ posle 10 godina, renoviranje spomenika na Čegru, Ćele kule i objekta Sinagoge. Zatim, to što smo izdvojili velika sredstva za instrumente Simfonijskom orkestru, Mala scena Pozorišta, povećanje budžeta za kulturu za programe ustanova kulture“, dodala je Anastasov.

Najavila je da novu vlast očekuje izgradnja zgrade Narodnog muzeja i Arheološkog centra, što će dodatno obogatiti kulturnu ponudu grada Niša.

2 komentara

Avatar
Petarz88 23. maj 2024. - 09:07

Aco Pejović i Danica Crnogorcevic, to nam plasira većnica za kulturu?! Bruka!

Odgovor
Avatar
Ivica 23. maj 2024. - 19:15

Kultura kao rijaliti, to narod voli 🙁

Odgovor

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas