Početna » Niška tvrđava otvara vrata arhitektama sveta (FOTO)

Niška tvrđava otvara vrata arhitektama sveta (FOTO)

0

U izložbenom prostoru „Paviljona“ u Niškoj tvrđavi od 06. do 08. oktobra 2023. godine održaće se, peta po redu, Međunarodna izložba savremenog stanovanja, STANOVANJE – HOUSING 23. Svečano otvaranje izložbe zakazano je za petak, 06. oktobar sa početkom u 19 časova. Svečanom otvaranju izložbe prethodiće predavanja prof. dr Grozdane Šišović u 17 časova i arhitekte Danila Dangubića u 18h.

Na izložbi će biti prezentovano 90 radova autora i autorskih timova iz preko 40 zemalja, uključujući afirmisane arhitekte i one koji su na početku svoje karijere, sa većom ili manjom vidljivošću na globalnom nivou.

“Programski je podeljena na opšti i tematski deo. U okviru opšteg dela izložbe biće prikazano 50 projekata koji predstavljaju reprezentativne primere stambene arhitekture nastale u periodu od 2021-2023. godine. Specijalna tema ovogodišnje izložbe je model stanovanja niske spratnosti – velike gustine koji je prikazan kroz 40 realizacija, projekata i istraživanja nastalih u proteklih 10 godina”, saopštio je Građevinsko-arhitektonski fakultet u Nišu.

Hemp House; Ljubica Arsić, Daniel Fuchs

Pred posetiocima će se naći i prateća izložba studentskih radova šest srodnih fakulteta. Projektantska istraživanja studenata na različite teme u oblasti stanovanja predstaviće Tehnički  univerzitet u Gracu, Arhitektonski fakultet u Skoplju, Arhitektonski fakultet u Zagrebu, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet u Banjaluci, Arhitektonski fakultet u Beogradu i Građevinsko-arhitektonski fakultet u Nišu.

Aperture, Arno Matis Architecture

Celodnevni program ispuniće galeriju i u subotu, 07. oktobra. Predavanja će održati arhitekta Marin Račić iz Rijeke i prof. dr Mihajlo Zinoski sa Arhitektonskog fakulteta u Skoplju.

Izložbu će pratiti Katalog sa detaljnim prikazom svih radova i recenzijama članova Međunarodnog naučno-umetničkog odbora.

Villa Domes; Maxim Calujac

Izložba se realizuje u organizaciji Katedre Zgrade za stanovanje Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu u saradnji sa Klasterom urbanog planiranja, uz podršku Inženjerske komore Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas