Početna » Niški odbornici više “ne dižu ruke”, glasaju elektronski

Niški odbornici više “ne dižu ruke”, glasaju elektronski

0
Odbornici niške Skupštine su na današnjoj 34. sednici Skupštine Grada Niša na svojim mestima zatekli tablete, preko kojih su se izjašnjavali o tačkama dnevnog reda. Na ekranima u skupštinskoj sali ispisana je tačka o kojoj se raspravlja, kao i ko je kako glasao.

Pre sednice, svaki odbornik je dobio svoju šifru za prijavljivanje na platformu e-parlamenta. Takođe, građani koji prate sednicu u televizijskom prenosu, imaju priliku da na svojim TV ekranima vide ko je kako glasao, kao i vreme izlagača, kao što je realizovan i prenos Skupštine Republike Srbije.

Boban Džunić, predsednik Skupštine grada Niša

„Radili smo mnogo efikasnije i tako ćemo raditi i nadalje. Mnogo je kraće vreme za učestvovanje u radu naših odbornika, prijavljivanje, njihovo glasanje, iznošenje argumenata i sve ono što čini rad jednog odbornika na sednici skupštine grada. Izuzetno sam zadovoljan, i pohvalio bih naše drage prijatelje, predstavnike UNDP-a, koji su implementirali ovaj projekat, koji je donacija Švajcarske“, naveo je predsednik Skupštine Grada Niša Boban Džunić.

Na 34. sednici su bili prisutni i predstavnici Programa Ujedinjene nacije za razvoj (UNDP), kako bi se uverili da korišćenje nove platforme protiče u najboljem redu.

„Program za razvoj Ujedinjenih nacija podržava veliki broj parlamenata širom sveta. U Srbiji smo se fokusirali na podršku lokalnoj demokratiji i lokalnom parlamentu, uključujući i Niš. Ovaj sistem omogućava efikasniji rad, takođe ovaj sistem omogućava i transparentnost. Obezbeđen je uživo prenos na televiziji uz informacije iz sistema koje su dostupne svakom građaninu Niša“, rekao je Dražen Maravić i dodao da je vredno pomenuti da se ovim načinom rada štedi i papir i štiti životna sredina.

Inače, odbornici su danas diskutovali o 33 tačke dnevnog reda, a ono što je najviše pažnje izazvalo kod odbornika je utvrđivanje prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2024. godinu.

Dugo se raspravljalo i o spajanju dve ustanove, „Dečji kulturni centar“ i „Divljana“ u jednu. Obrazloženo je da neće biti otpuštanja i promena delatnosti „Dečjeg kulturnog centra“.

Usvojena je odluka o tome da ombudsman Grada Niša obavlja poslove i za Opštinu Gadžin Han.

E-parlament platforma razvijena je kroz projekat „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”, koji sprovodi UNDP i podržava Vlada Švajcarske. Projekat je posvećen političkom dijalogu i unapređenju transparentnosti i rodne ravnopravnosti.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas