Početna » NIŠLIJA OSTVARIO NAJVEĆI USPEH U ISTORIJI SRPSKOG ŠAHA. Sa zlatom se vratio u svoj grad

NIŠLIJA OSTVARIO NAJVEĆI USPEH U ISTORIJI SRPSKOG ŠAHA. Sa zlatom se vratio u svoj grad

0
Aleksej Sarana, Aleksandar Inđić, Aleksandar Predke, Robert Markuš i Velimir Ivić su imena momaka koje je Nišlija Miodrag Perunović predvodio do prve zlatne medalje na Evropskim prvenstvima u istoriji naše zemlje. Dosadašnji najveći uspeh naše zemlje, tada Jugoslavije, je bilo evropsko srebro u Haifi.

„Srbija nikada nije osvojila zlato na Evropskom prvenstvu, poslednje što je, uslovno rečeno, Srbija, odnosno u to vreme Jugoslavija, pošto smo mi pravni sledbenici, osvojila, bilo je 1989. godine u Haifi. To je bila srebrna medalja, zlato nikada nije bilo. Obradovali smo naciju, ja kao Nišlija obradovao Nišlije“, istakao je selektor i pravnik u Apelacionom sudu u Nišu.

Upravo ga je to najviše obradovalo, ta energija koju je dobio od svojih sugrađana.

„Posebno bih istakao zadovoljstvo za sveukupno jednu jako dobru propraćenost i od strane medija, i pre svega dobru pozitivnu energiju Nišlije koje su prepoznale ovaj uspeh i ocenili ga ektra pozitivno i puni su dobrih utisaka. Verovatno nismo ni svesni koliko smo dobar uspeh napravili“, dodao je Perunović.

Sarana i Predke su od ove godine odlučili da nastupaju za Srbiju, s obzirom na to da im je kao državljanima Rusije zabranjeno da nastupaju sa svojim savezom na takmičenjima. Neki su odlučili da nastupaju kao nezavisni takmičari, ali Aleksej i Aleksandar su jedini koji su odlučili da izaberu drugu zemlji, i to baš Srbiju, koju su predvodili do zlata.

Evropske šampione dalje čeka Šahovska olimpijada u Budimpešti naredne godine, a zatim i Svetsko prvenstvo 2025. godine. Takmičenje u Budvi je pratio i najbolji šahista svih vremena, Magnus Karlsen.

Gradski većnik za omladinu i sport Aleksandar Stojičić ističe da je šah u vrhu sportova koje Grad pomaže.

Aleksandar Stojičić, gradski većnik

„Ponosni smo našu zlatnu medalju u šahu, koja je prva u istoriji šaha u Srbiji. Naorčito smo ponosni što je na čelu naše selekcije bio naš Nišlija, to znači da imamo jako stručne koji su jako dugo u ovom sportu. Imali smo situaciju da je na Evropskom prvenstvu u Crnoj Gori učestvovalo 38 zemalja, po nekom rangiranju smo bili na 10. mestu, tako da smo imali male šanse po tim parametrima, ali smoi iznenadili i osvojili zlatnu medalju“, rekao je Aleksandar Stojičić.

On je dodao da Grad subvencioniše i šahovske klubove takmičarski sport, ali i na osnovu drugih oblasti, koje se odnose na organizaciju takmičenja i popularizaciju i širenje tog sporta.

Pored spomenutog rada u Sudu u Nišu, Perunović je u prošlosti bio šahovski trener mnogim velikim imenima – poznatim strimerima „Chessbrah“ i „akaNemsko“, ali i fudbalskom reprezentativcu Srbije Dejanu Joveljiću.

Za ovog istaknutok sportistu, koji je obradovao naciju danas je priređen prijem u Gradskoj kući u Nišu.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas