Početna » Nišlija predstavljao boje Srbije na EKSPO u Šangaju i osvojio dve nagrade

Nišlija predstavljao boje Srbije na EKSPO u Šangaju i osvojio dve nagrade

0
Ilija Fonlamov predstavljao je Srbiju na EKSPO Međunarodnih kulturnih industrija koji se ove godine održavao u Šangaju u najvećoj svetskoj dvorani Nacionalnom Izlozbenom i kongresnom centru. Mladi Nišlija osvojio je čak dve nagrade u konkurenciji učesnika od 60 zemalja.

“Moja je čast bila da na EKSPO-u predstavljam Srbiju serijom slika “Molitva” rađenih za ovaj dogadjaj. Serija od sedam slika radjena je po motivima sa Tibeta. Iako je moj stil hiperrealizam, ovom prilikom sam pokušao da eksperimentišem i neznatno se izmaknem iz tradicinalnog pristupa hiperrealizmu prilikom rada na slikama”, kazao je Ilija Glasu juga.

Foto: privatna arhiva

Prenoseći nam utiske Ilija je rekao da je srpski paviljon, tačnije serija slika ostala itekako zapažena, a kao ishod ponela je dve nagrade, umetničku nagradu kolekcionara (Collectors’ Art Prize) i nagradu publike koja je prilikom posete glasala za najistaknutiji paviljon i ono predstavljeno na njemu (Audience Choice Award).

“Sretan sam zbog priznanja, ali prevashodno mi je drago da je umetnički izraz kojim se bavim, a to je pre svega realizam ostao zapažen i, na neki način, odneo prevagu nad apstraktnim izrazom”, kazao je Ilija.

Da podsetimo Ilija je prozvan je „čudom od deteta“. Bio je najmlađi i jedan od prvih umetnika iz Srbije čija dela procenjuju dve najrenomiranije nemačke i evropske aukcijske kuće, Nojmajster iz Minhena, i aukcijska kuća Aukcionata iz Berlina.

Ilija Fonlamov

On je folksdojčersko-srpskog, slika i piše, studet je medicine. Uprkos umetničkom talentu, Ilija je već nekoliko godina u Kini, u Šangaju gde radi kao predavač i saradnik za bilingvalnu nastavu pri departmanu za prirodne nauke „Far Ist Instituta“. Njegov talenat je nesporan pa su njegove slike osvojile simpatije i građana ove zemlje na Dalekom Istoku.

Foto: privatna arhiva

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas