Početna » Od prvog koraka do velikih ciljeva: Sto godina ženskog fudbala u Nišu

Od prvog koraka do velikih ciljeva: Sto godina ženskog fudbala u Nišu

0

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski posetila je danas Ženski fudbalski klub “Mašinac”, a povod je više nego značajan, 100 godina ženskog nogometa u Nišu.  Tog 2. aprila 1924.  godine, u Nišu su se dešavale za to vreme neverovatne promene – nekoliko hrabrih devojaka odlučilo je da izađe na teren i odigra prvu fudbalsku utakmicu s muškarcima. Taj trenutak nije samo obeležio početak novog sportskog poduhvata, već je utemeljio istoriju ženskog fudbala na ovim prostorima.

„Ovo proleće donelo nam je jednu novinu. To je ženski fut-bal. Ovo je za Niš dosta neobično, ali kao i sve drugo što je bilo neobično, pa postalo obično, tako će i ovo – svako čudo za tri dana!“, zabeleženo je u „Niškom glasniku“ tog 2. aprila 1924. godine.

Sto godina kasnije, i dalje postoje oni koji se iznenade kada vide žene kako igraju fudbal.

Perica Krstić, predsednik ŽFK Mašinac

„Prvo se pomisli na muški fudbal kad se pomene fudbal, ali tu smo mi da svakim danom dokazujemo da fudbal nije samo muški sport, već da i mnoge devojke igraju taj sport. Ja treniram već 16 godina, krenula sam od svoje pete godine, baš odmalena igram. Nažalost, nisam imala mnoge ženske uzore, ali mislim da se to trenutno i menja i da devojčice koje sad počinju imaju mnogo više fudbalerki na koje mogu da se ugledaju“, rekla je Sanja Krstić, fudbalerka ŽFK „Mašinac“.

Na mestu gde su devojke odigrale prvi fudbalski meč, danas „Mašinac“ nastavlja da niže rezultate vredne divljenja.

„Naš grad je imao tu priliku i zadovoljstvo da pozdravi naše ekipe godinama unazad, sa najvećim brojem osvojenih trofeja – 24 puta smo bili prvaci države, 15 pobednici Kupa, 1989. smo u francuskom Mentonu bili nezvanični prvaci Evrope. To su trofeji i rezultati koji imponuju“, kaže Perica Krstić, predsednik UO ŽFK „Mašinac“.

 

Klub je osnovan 1970. godina, a u današnjim kriznim vremenima za klub Krstić ističe da je neophodno da urede tribine, svlačionice i teren, kako bi devojke mogle da vrate klub na staze stare slave.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je posetila klub i navela će u narednih nekoliko meseci Grad pomoći.

„Dogovorili smo sa rukovodstvom kluba da u narednih nekoliko meseci finansijski pomognemo, kako bi se tribine rekonstruisale, kako bi ove devojke imale bolje uslove za trening, za rad, za takmičenje i verujem da će one to da vrate Nišlijama kroz rezultate“, poručila je Sotirovski.

 

ŽFК Mašinac je bio najuspešniji ženski fudbalski klub u SFR Jugoslaviji, SR Jugoslaviji i sada Srbiji sa 24 titule prvaka države i 15 titula nacionalnog kupa.

Кlub je osnovan septembra 1970. godine, a 1987. godine se premešta na novi stadion u Delijskom Visu, predgrađu Niša, gde i danas igra svoje utakmice.

 

 

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas