Početna » Od studenata do radnika aerodroma, svi gasili požar u EI

Od studenata do radnika aerodroma, svi gasili požar u EI

0
U Nišu postoje četiri dobrovoljna vatrogasna društva, i sva su osnovana u poslednje dve godine. Njih preko 100 su uvek spremni da se pridruže profesionalnim vatrogascima u gašenju požara ili u nekoj vanrednoj situaciji. Grad je prepoznao njihovu važnost za naš grad i danas im dodelio sredstva za podsticanje njihovog rada.

Dobrovoljačka društva su nastala na predlog pukovnika policije, i ona sada broje preko 100 članova. Koliko je njihova važnost pokazuje i nedavni požar u krugu „Elektronske industrije“, gde su pored profesionalnih vatrogasaca, bili upošljeni i članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva „Konstantin“, koje čine radnici aerodroma.

Posebno je zanimljivo dobrovoljačko društvo „Stevan Sinđelić“, koje okuplja mlađe od 30 godina, uglavnom studente Fakulteta zaštite na radu.

„To je ljubav, nije od sada, mi ovo radimo godinama na dobrovoljnoj bazi. Imala sam do sada dve intervencije, jedna je šumski požar, dosta se vreme uloži u to, trajala je šest i po sata, i to radim iz ljubavi. Što se tiče kolega profesionalacam jako je lepo provedeno s njim, i to iskustvo će značiti u daljem radu“, kaže Danica Zlatanović.

 

Među dobrovoljcima ima još mladih dama koje su uvek spremne da se upuste u opasne situacije. Bojana Sekulović Jeremić iz dobrovoljačkog društva „Nais“ navodi da radi ovo iz humanosti i nada se da će ubediti i svoje prijatelje da se pridruže vatrogascima dobrovoljcima.

Srđan Mitrović, pukovnik policije i načelnik sektora za vanredne situacije zahvalio je svim dobrovoljnim vatrogascima na dosadašnjem angažovanju, i nada se poboljšanju njihovih uslova za rad i novoj opremi.

“Nadam se da će Grad i naredne godina nastaviti sa ovakvim angažmanom da i dalje radimo na poboljšavanju uslova rada, vašem opremanju, vašoj obuci, i naravno, povećanju broja članova dobrovoljnih vatrogasnih društava. Svima je u interesu da imamo što veći broj vatrogasaca, vidi se da je vaše postojanje neophodno“, naveo je Mitrović.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski je obećala da Grad Niš nastaviti da im pomaže u opremanju. Istakla je da se njihovo zalaganje i požrtvovanje daleko čuje.

„Hvala svima vama na onome gde ste učestvovali i jako je lepo i mnogo sam ponosna, kad odem van Srbije, kad sam bila u radnoj poseti Crnoj Gori, što su vas pohvalile kolege iz Bokokotorskog zaliva, što ste i njima pomagali, a jedna grupa je bila i na severu Grčke“, rekla je.

Ispred svih dobrovoljaca Mihajlo Despotović iz dobrovoljnog vatrogasnog društva „Stevan Sinđelić“ je naveo da će sa dva nova vozila njihov odgovor na pozive biti mnogo brži i lakši. Dodao je i da je svaka pomoć od krucijalne važnosti.

Pored „Konstantina“, „Naisa“ i „Stevana Sinđelića“ dobrovoljni vatrogasci su organizovani i u okviru društva „Jedinstvo“ u Gornjem Matejevcu.

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas