Svrljiški belmuž, tradicionalni specijalitet iz planinskih krajeva jugoistočne Srbije, od Negotina, preko Svrljiga do Pirota, proglašen je najboljim jelom od sira na svetu od strane renomirane gastronomske platforme TasteAtlas. Ovo čuveno srpsko pastirsko jelo zaslužilo je prvo mesto na prestižnoj listi „Best cheese dishes in the world“, ostavivši iza sebe čak i popularne svetske specijalitete kao što su gruzijski hačapuri i bugarska banica sa sirom.
Belmuž, jelo specifičnog naziva i ukusa, priprema se od mladog ovčijeg i kravljeg sira, uz dodatak projinog brašna. Ono što ga čini posebnom delicijom su jednostavnost i jedinstveni način pripreme, koji je često bio rezervisan za pastire na Balkanu, ali i sve one koji su želeli da uživaju u njegovom karakterističnom ukusu. Na listi najboljih jela od sira, pored svrljiškog belmuža, našla su se i jela kao što su gruzijski hačapuri, bugarska banica, grčki saganaki, argentinska provoleta i francuski fondi.
Svrljiški belmuž je izuzetno popularan u jugoistočnom delu Srbije, a svake godine u Svrljigu se održava manifestacija „Belmužijada“, posvećena ovom jelu. Ova manifestacija, koja se održava prvog vikenda u avgustu, okuplja hiljade posetilaca, a takmičari se takmiče u pripremi najboljeg belmuža.
Ovaj uspeh svrljiškog belmuža potvrđuje važnost očuvanja i promocije srpske gastronomije, koja sada zauzima zasluženo mesto na svetskoj mapi ukusa. Jelo koje je nekada bilo svakodnevna hrana pastira, danas je postalo simbol kulinarske tradicije Balkana. Belmuž ne samo da je dobio priznanje na svetskom nivou, već i ojačava ponos i ljubav prema tradiciji, koja se nastavlja kroz generacije.
Pročitajte još
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram