Početna » Odbijeni prigovori opozicije u Nišu: Koalicija “Biramo Niš” i “Dr Dragan Milić” najavljuju žalbe Višem sudu

Odbijeni prigovori opozicije u Nišu: Koalicija “Biramo Niš” i “Dr Dragan Milić” najavljuju žalbe Višem sudu

Izvor: Beta

0

Gradska izborna komisija (GIK) u Nišu odbila je prigovore opozicionih stranaka na ukupni izveštaj o rezultatima lokalnih izbora, što je izazvalo nezadovoljstvo među predstavnicima koalicije “Biramo Niš” i grupe građana “Dr Dragan Milić”. Ove dve grupacije su najavile da će uložiti žalbu Višem sudu u Nišu.

Nosilac izborne liste koalicije “Biramo Niš” Đorđe Stanković izjavio je agenciji Beta da će žalba biti podneta u roku od 72 sata. Viši sud će zatim imati isti vremenski okvir za donošenje odluke.

“Ukoliko nam odbiju žalbu, uložićemo novu. Ne želimo da ništa prepustimo slučaju, zato što svaka od tih stvari koje sada radimo trebaće nam kao dokumentacija koju ćemo kasnije priložiti drugim instancama kao što je Ustavni sud, a kasnije i nekom međunarodnom, nakon što iscrpimo sva pravna sredstva u našoj zemlji”, rekao je Stanković.

Stanković je naveo da je koalicija “Biramo Niš” podnela prigovor zbog “nejasnog i kontradiktornog” izveštaja GIK-a, kao i zbog nedostatka formalnog ugovora sa firmom “Big Data Technology” koja je obrađivala podatke sa “sistemskim greškama”.

Grupa građana “Dr Dragan Milić” je, prema njegovim rečima, podnela prigovor zbog falsifikovanja rezultata na biračkom mestu broj 10 u opštini Medijana.

“U originalnom zapisniku navedeno je da je glasao 841 birač, a u zapisniku koji je postavljen na sajt Republičke izborne komisije stoji broj 854. Broj glasova koji je dobila Ruska stranka prepravljen je sa pet na šest”, objasnio je Stanković.

Gradska izborna komisija i Viši sud u Nišu odbili su sve prigovore i žalbe opozicionih lista i pojedinaca, a Komisija je 1. jula saopštila konačne rezultate izbora za odbornike Skupštine grada Niša. Po broju mandata koje su dobile izborne liste, konačni rezultati su identični preliminarnim, što znači da je Srpska napredna stranka (SNS) uz podršku Ruske stranke osvojila vlast u Nišu.

Prema konačnim rezultatima GIK-a, koalicija okupljena oko SNS-a dobila je 30 mandata, grupa građana “Dr Dragan Milić” 16, koalicija “Biramo Niš” 10, koalicija “Ujedinjeni – Nada za Niš” i pokret “Kreni promeni” po dva mandata, dok je Ruska stranka osvojila jedan mandat.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas