Početna » Održan 4. Bazar zdravlja. U fokusu zaštita od sunca i pregledi kože i mladeža

Održan 4. Bazar zdravlja. U fokusu zaštita od sunca i pregledi kože i mladeža

0

Dom zdravlja Niš u saradnji sa „Pokretom trećeg doba Niša“ organizovao je danas četvrti ovogodišnji Bazar zdravlja u okviru manifestacije „Olimpijada sporta, zdravlja i kulture trećeg doba – Niš 2024“ na platou i sportskom terenu Saobraćajno-tehničke škole „12. februar“.

Na Bazaru zdravlja lekari niškog Doma zdravlja radili su merenje krvnog pritiska, merenje nivoa šećera u krvi, određivanje procenta masne mase u organizmu, određivanje BMI, pregled kože i mladeža dermoskopom.

Takmičari ovog sportskog takmičenja penzionera mogli su da čuju savete fizijatra i stručne savete lekara vezane za zdravlje i zdrave stilove života.

Portparolka Doma zdravlja dr Nevena Simović istakla je da je današnja akcija prilagođena sugrađanima koji spadaju u grupu treće životne dobi.

„Može se reći da su sugrađani preko 65 revnosniji od mlađih i više se drže preporuka izabranih lekara. Češće su i kontrole, i to je za svaku pohvalu. Nastojimo na tome da i osobe mlađeg životnog doba takođe budu revnosni kada su preventivni pregledi u pitanju“, navela je dr Simović.

Prof. dr Jovan Živković, inače pedijatar po struci, iskoristio je ovu priliku da pregleda promene na koži.

„Lekar ne treba da leči sam sebe. Tako sam ja otišao kod kolega. Ja sam pedijatar, oni su dermatolozi i došao sam da se posavetujemo o mojim promenama na koži. Ovo je jako korisna i pristupačna stvar, bez reda, bez gužvi, bez predavanja knjižice. Pozdravljam ovu inicijativu“, rekao je dr Živković.

On savetuje penzionere da se čuvaju UV zračenja, jer je melanom vrlo opasan tumor. Dr Nevena Simović takođe poručuje da je jako važno da se prate promene na koži u toku letnjih dana uz zaštitu kože od sunca.

„Naši dermatovenerolozi apeluju da se zaštite od sunca i visokih spoljašnjih temperatura. Stalno ponavljamo da se ne boravi između 10 i 17 časova. Treba da se koristi zaštita za kožu, za glavu u vidu šeširu i kapa, i obavezno je da kod sebe imate flašicu sa vodom. Treba prilagoditi ishranu temperaturnim uslovima, i nositi garderobu od prirodnih materijala“, savetuje dr Simović.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas