Početna » Opozicija predala žalbe Višem sudu nakon odbijanja prigovora na izborni proces u Nišu

Opozicija predala žalbe Višem sudu nakon odbijanja prigovora na izborni proces u Nišu

0

Nakon što je Gradska izborna komisija (GIK) u Nišu odbila 26 od 35 prigovora opozicije, dok za devet prigovora još nije objavljena odluka, predstavnici niške opozicije predali su žalbe Višem sudu. Ove žalbe će biti razmatrane u naredna 72 sata.

Advokatica Dragana Milutinović, sa liste “Biramo Niš”, izrazila je nezadovoljstvo radom GIK-a, naglašavajući da komisija nije ispunila svoju zakonsku obavezu da utvrdi činjenično stanje tamo gde postoji sumnja na ozbiljne nepravilnosti.

“GIK je imala zakonsku obavezu da, ukoliko postoji naznaka da je došlo do teške greške, otvori te džakove, prebroji glasove, utvrdi činjenično stanje i poništi izbore na tim mestima ako je tvrdnja iz prigovora tačna. Oni to nisu uradili, odbacivali su prigovore kao nerazumljive, nepotpune, neosnovane. Pozivamo ih da razmisle o onome šta rade i očekujemo da Viši sud usvoji naše žalbe i da Srbija pokaže da ima državu,” rekla je Milutinović za agenciju Beta.

Foto: printscreen N1

Još uvek nije poznato šta je sa devet prigovora za koje je predsednica GIK-a Danijela Milićević sinoć saopštila da je o njima „jednoglasno odlučeno“. Milutinović je naglasila da je nejasno šta je tačno predsednica rekla.

„Tih devet jednoglasno usvojenih, donetih odluka, ne znamo na šta se odnosi. Još ništa nije objavljeno na sajtu Republičke izborne komisije i možemo samo da nagađamo, čime se ne bi smo bavili,“ dodala je Milutinović.

Predstavnik koalicije „Biramo Niš“, Miloš Nešić, optužio je GIK za opstrukciju izbora, tvrdeći da su pod izgovorom nepostojećih tehničkih grešaka odbacili prigovore opozicije.

„Mi smo naveli da je bilo pre svega prekrajanja zapisnika, da je bilo više glasačkih listića od onog broja koji je utvrđen uvidom u birački spisak. To su vrlo teške povrede izbornog procesa,“ rekao je Nešić.

On je zaključio da GIK nije interesovala volja građana, već opstrukcija izbornog procesa.

Pravni tim dr Dragana Milića

Milena Vakić, predstavnica grupe građana „Dr Dragan Milić“, istakla je da GIK ima 24 sata da dostavi sve žalbe Višem sudu u Nišu, a sud ima 72 sata da o njima odluči.

„Rokovi su kratki, mi ćemo ih poštovati, da bi proces bio što brži i što brže se završio. Mi smatramo da su prigovori osnovani i da GIK nije primenila pravne propise onako kako je trebala po zakonu,“ zaključila je Vakić.

Očekuje se da Viši sud donese odluku u naredna tri dana, što će biti ključni trenutak za dalje korake opozicije u Nišu.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas