Početna » Otkriven spomenik heroju. “Tamo je rat, ne daj da te živog uhvate”: Dejan je ovo poručio ocu, ne sluteći da ga ta sudbina čeka

Otkriven spomenik heroju. “Tamo je rat, ne daj da te živog uhvate”: Dejan je ovo poručio ocu, ne sluteći da ga ta sudbina čeka

0

Tačno 25 godina od završetka Bitke na Košarama, u Trupalu je otkriven spomenik jednom od heroja te bitke. Vodnik 125. motorizovane brigade Dejan Mitić je kod karaule Košare dao svoj život i spasao svoje saborce, a kao večno sećanje na njegovo herojstvo, ispred škole „1. maj“ otkriven je spomenik u njegovu čast.

„On je ispisao nove stranice naše istorije svojim junaštvom. Kao mladi starešina, 16. aprila bio je teško ranjen na Košarama u odbrani državne međe. Nekoliko vojnika je pokušalo da mu pomogne da se izvuče, nismo uspeli. On je sam naredio vojnicima da više niko ne prilazi, a on će svojim životom da brani odstupnicu, da bi se vojnici povukli na bezbedni položaj“, priseća se general-pukovnik Vladimir Lazarević, koji kaže da je danas prisutna tuga, ali i veliki ponos na junaka, kog ne treba zaboraviti.

Otkrivanju spomenika prisustvovao je i Dejanov otac Slavoljub, koji se prisetio poslednjeg razgovora sa svojim sinom. On je takođe naveo da se zakasnilo sa podizanjem spomenika.

„Pamtim njegove poslednje reči koje sam čuo kad sam bio u Kuršumliji, pre bombardovanja. Tad smo se čuli poslednji put. Samo mi je rekao da stavim municiju u džep i da čuvam tri metka za sebe. Rekao mi je da ne dam da me uhvate živog. On je tako i uradio. Ja nisam imao priliku da me niko zarobi, a on je tako odneo nekoliko albanskih života, ali i svoj. Nije mogao da se spasi i izvuče“, govori Dejanov otac.

Spomenik Dejanu Mitiću je podignut ispred Osnovne škole „1. maj“ u Trupalu, a finansirala ga je Gradska opština Crveni krst.

„Mi smo ovaj spomenik nazvali Spomenik sećanja, sećanja na jednog našeg sugrađanina, koji je u 22. godini izgubio svoj život u borbama na karauli Košare, braneći svoju otadžbinu. Mi smo se dogovorili da svaka generacija ove škole ovde ima istorijski čas, gde će profesori istorije našim školarcima ispričati šta se sve dogodilo 1999. godine, koja su to dela bila naših sugrađana i kako su živote dali za odbranu naše otadžbine i slobodu“, poručio je predsednik GO Crveni krst Miroslav Milutinović.

Nakon otkrivanja spomenika položeni su i venci. Ovoj ceremoniji prisustvovao je i državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Đorđe Todorov. On je istakao da je država tu za preživele borce i borce invalide, kao i za porodice koje su izgubile svoje članove porodice.

Dejan Mitić (22), vodnik u 125. Motorizovanoj brigadi, jedan je od 108 heroja koji su stradali u bici na Košarama koja je trajala od 9. aprila do 10. juna 1999. a čiji je cilj bio sprečavanje kopnene invazije OVK i NATO snaga sa teritorije Albanije na područje Kosova.

Dejan je od detinjstva sanjao uniformu, želja mu se ostvarila septembra 1998. godine kada se nakon odsluženja vojnog roka aktivirao i stekao čin podoficira vodnika. Poginuo je 14. aprila 1999. godine. Sahranjen je u na seoskom groblju u rodnom Trupalu.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas