Početna » Otvoreni 15. Leskovački dani muzike

Otvoreni 15. Leskovački dani muzike

0
„LEDAMUS se, kao ozbiljan i prestižan muzički festival, pozicionirao visoko u oblasti klasične muzike kako u našoj zemlji, tako i mnogo šire. Ovaj festival je odlična prilika da se predstavi ono što je najbolje u muzičkom životu grada, ali i muzička dostignuća drugih sredina, čulo se na otvaranju.

“Želim da ovom prilikom odam veliko priznanje Muzičkoj školi „Stanislav Binički“, koja uspešno organizuje ovaj prestižni muzički festival i ove godine obeležava jedan lep jubilej, 15 godin arada. Hvala vam što će Leskovac u danima pred nama živeti u ritmu umetničke muzike. Vi ste svetionik kulture našeg grada i želim vam mnogo uspeha u svim aktivnostima kojih će biti u budućnosti.

Jedan smo od retkih gradova koji preko 9% ukupnog budžeta ulaže u kulturu. Podržavaćemo i nadalje ovakve dođađaje kako bi naši sugrađani uživali u vrhunskim kulturnim događajima“, kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Direktorka Muzičke škole Stanislav Binički Biljana Miljković zahvalila se Gradu na podršci i istakla:

„Ponosno mogu da kažem da živimo u gradu koji postaje sve veći i značajniji centar umetnosti i kulture.

Ove godine imaćemo priliku da ugostimo Skopski duvački kvintet, ansambl Libero quatro tango, Trio CORDA, kao i umetnike Anđelu Bratić, Sonju Šarić, Ninu Fuštar i Nikolu Cvetkovića. Tradicionalno na LEDAMUS-u imamo i koncerte Kamernog orkestra Amorozo, Vokalne grupe Libero i Ženskog vokalnog ansambla Stars.

Želim da se zahvalim, pre svega, Ministarstvu kulture i Gradu Leskovcu koji su naši stalni pokrovitelji, kao i sponzorima Neveni Leskovac, Neveni Kolor, Poliklinici Vip medikal, Dunav osiguranju i vinariji Stari dani. Veliko hvala i svim institucijama kulture našeg grada, Pravoslavnoj crkvi u Leskovcu, kao i svim medijskim kućama koje prate i podržavaju naš festival.“

Maja Cakić, osnivač i umetnički direktor LEDAMUS-a je danas kazala da će festival biti obeležen koncertom koji će biti „i naš i svetski“.

„Kada sam pre 15 godina pokrenuča ovaj festival, nosila sam se mišlju da grad koji ima svoj kamerni orkestar, jedan od najboljih dečjih horova u Evropi, koji ima tako veliku muzičku školu, zaslužuje i d aima svoj festival umetničke muzike. Krenuli smo skromno, sa nekoliko koncerata. Usledila je podrška grada i Ministarstva, a oduvek smo imali podršku publike, zato smo i izrasli u ovakav festival.“

Na kraju obraćanja Maja Cakić je kazala da se povlači sa mesta umetničkog rukovodioca festivala, nakon odlaska u penziju i da isti prepušta svojim kolegama.

Dr Aleksandra Paladin, muzikolog i teoretičar medija, glavni i odgovorni urednik časopisa Muzička klasika, takođe se obratila na otvaranju festivala i rekla:

„Petnaesti festival koji je pred nama svakako je svojevrsni jubilej, a takvi trenuci su vreme koje daje za pravo da se osvrnemo unazad, da vidimo trag koji smo ostavili i da se na toj dobroj tradiciji prave planovi za budućnost. Kada se danas u muzičkoj i kulturnoj javnosti govori o LEDAMUS-u na njega se gleda kao na odlični kulturni brend grada Leskovca koji je za deceniju ipo publici predstavio neke od vodećih imena svetske kulturne scene“, – i dodala da je podrška lokalne samouprave koju pruža ovom festivalu od neizrecive važnosti.

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas