Početna » Otvoreni 54. susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije!

Otvoreni 54. susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije!

0

U Nišu su svečano otvoreni 54. susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije. Ove godine domaćin festivala koji okuplja sve lutkare Srbije je Pozorište lutaka Niš, deveti put od njegovog osnivanja.

Prvog festivalskog dana nakon predstave „Ksenija i lovac“ Pozorišta mladih iz Novog Sada i okruglog stola, u okviru pratećeg programa otvorena je i izložba „Simfonija svitaca“, posvećena stvaralaštvu Zorana Lozančića, Nenada Živadiovića i Velimira Kostova. Tokom predstvljanja njihovih umetničkih dostignuća, mogla se videti i video prezentacija koja je obuhvatala scene iz predstava na kojima su Lozančić i Živadinović radil, kao i tri književna dela Velimira Kostova.

Oni su svojim radom, idejama i kreativnošću obeležili rad Pozorišta lutaka prethodnih decenija. Dobitnici su mnogobrojnih značajnih nagrada, a neke od njihovih predstava i danas su na repertoaru ovog teatra.

Nakon predstave održan je okrugli sto  na kome glumci i publika diskutovali o viđenom na sceni. Istaknuto je da je izuzetno zahtevno upravljati marionetom bez konca, na šta je Slobodan Ninković rekao da oživeti lutku zapravo i nije velika misterija. Ksenija Mitrović je istakla da je animiranje komplikovano, ali uz vežbu i trud se može dovesti do savršenstva.

Ove godine festival će okupiti oko 150 učesnika i gostiju iz zemlje i regiona i veliki broj gledalaca.

Tokom četiri festivalska dana u okviru takmičarskog programa pozorišta iz Subotice, Novog Sada, Zrenjanina, Beograda, Kragujevca i Niša izvešće osam predstava. Prateći program obuhavata izložbu „Simfonija svitaca“ posvećenu Zoranu Lozančiću, Nenadu Živadinoviću i Velimiru Kostovu, radionicu za decu „Lutkarski kolaži“ I promociju publikacije Pozorišta lutaka Niš „Godišnjak 2018 – 2023“ autora Slobodana Krstića. U revijalnom delu, poslednje festivalske večeri nakon dodele nagrada u čast nagrađenih biće izvedena predstava Pozorišta lutaka Niš „Pop Ćira I pop Spira“.

Festival se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Grada Niša, u saradnji sa UNIMA centrom Srbije i Narodnim pozorištem Niš. Sve predstave se izvode na sceni Narodnog pozorišta Niš.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas