Početna » Perica Ilić iz Čamurlije dobio subvencije od grada za kupovinu traktora

Perica Ilić iz Čamurlije dobio subvencije od grada za kupovinu traktora

0
Porodica Perice Ilića iz Čamurlije se gotovo čitav vek bavi poljoprivredom. Ova porodica se bavi isključivo poljoprivredom. Od grada su dobili subvencije za kupovinu traktora. Obrađuje svoje, ali i zemljište komšija. Traktor će mu kaže dobro doći kako bi lakše obrađivao oko 30 hektara zemlje.

“Ja nikada ne bih mogao da kupim traktor, još moj otac i stric su kupili traktor, ja sam ga nasledio. Sada se ukazala prilika, dobio sam kreditnu podršku. Bio sam spreman da odustanem od poljoprivrede, nisam mogao više da se borim sa starim mašinama”, istakao je Ilić.

Slobodan Ranđelović, većnik Grada Niša za poljoprivredu istakao je da je grad Niš za poslednje tri godine kroz konkurse podelio subvencije za kupovinu 26 traktora vrednosti preko 30 miliona dinara.

“Pratićemo impute koje dobijamo preko Republike Srbije, pa ćemo za sledeću godinu sigurno više pomoći one koji se bave stočarstvom i proizvodnjom meda. Osnažićemo Udruženja kako bi povećali proizvodnju u Nišu imali dovoljnu količinu meda za izvoz”, istakao je Ranđelović.

On je dodao da će preko 10 miliona dinara biti izdvojeno za mlade.

“Oni koji žive najmanje tri godine na selu a mlađi su od 40 godina dobiće subvenciju od 80 posto za opremu, sadni materijal ili za početak biznisa”, kazao je Ranđelović i dodao da je u ovoj godini za pomoć poljoprivrednicima izdvojeno oko 43 miliona dinara, a za sledaću se očekuje da bude i veći.

Poljoprivreda je razvojna šansa Niša, a poljoprivredici rade sa traktorima koji su stari i reko 40 godina,

“Svaka čas ljudima koji su odlučili da žive od poljoprivrede. Jako je važno da od njih čujemo sugestije. Mi kao grad možemo da im pomognemo u stvarima koje njima olakšavaju bavljenje poljoprivredom. Kamo sreće da je više onih koji žive na selu”, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Niš ima 66 sela. Gradonačelnica obećava da će ljudima koji žive u seoskim sredinama olakšati život, kroz obezbeđivanje urednog snabdevanja vodom. Biće urađena i kanalizaciju, srediće i puteve.

“Od vaših proizvoda živi čitav grad. Država radi na raznim programima, ali pre svega vaš glas koji nam daje sve te smernice je jako važan”, poručila je gradonačelnica.

Predsednik Gradske opštine Crveni krst prof. dr Miroslav Milutinović kaže da se dve trećine poljoprivrednog zasada nalazi na teritoriji ove opštine koja ima 23 sela.

“Ove godine smo izdvojili 6 miliona dinara i uradili 12 atarskih puteva. Dobro je to da postoji tendencija da se mladi vraćaju na selo i rade na zasadima od po 10 hektara. Zadovoljstvo nam je što se poljoprivreda itekako razvija”, kazao je predsednik opštine prof. dr Miroslav Milutinović.

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas