Početna » Početak ciklusa predavanja o srpskim piscima u čast Nušića

Početak ciklusa predavanja o srpskim piscima u čast Nušića

0
U Niškom kulturnom centru počinje ciklus predavanja o klasicima srpske književnosti  “Nova čitnja srpskih pisaca”. Autorska predavanja će držati prof. dr Goran Maksimović sa Filozofskog fakulteta u Nišu, istoričar književnosti, antologičar i književni kritičar. 

Ciklus će biti otvoren u petak, 29. marta 2024. godine, u Maloj sali Niškog Kulturnog Centra, sa početkom u 19 sati. Prvo predavanje će biti posvećeno književnom svetu jednog od najznačajnijih srpskih pisaca, Branislava Nušića, povodom obeležavanja 160 godina od piščevog rođenja.

“U srpskoj književnosti gotovo da ne postoji pisac koji je pokazao takvu sposobnost književne raznovrsnosti, kao što je to Branislav Đ. Nušić (1864‒1938)”, ističe profesor Maksimović.

 

“Značaj njegovog književnog dela utoliko je izrazitiji što je naglašena raznovrsnost bila praćena i zapaženim estetskim vrednostima. Zato i možemo tvrditi da se u svim aspektima svoga književnog dela Nušić isticao kao predvodnik i uzor svoga burnog vremena. Najviše kao komediograf i dramski pisac, ali i kao ratni pripovedač i satirični feljtonista, kao romanopisac za mlade i odrasle, kao pesnik i satiričar, kao pisac humorističko-satiričnih priča, kao hroničar starog Beograda, kao svedok i memoarista Velikog rata, kao etnograf i putopisac, kao besednik i retoričar, kao pisac udžbenika, a zatim i kao autor brojnih novinskih članaka, predavanja i beseda o književnosti, pozorištu i društvenim događajima”, rekao je Maksimović.

Program uređuje Milena Mišić Filipović.

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas