Početna » Počinje grejna sezona u Nišu. Sistem spreman, cena veća (VIDEO)

Počinje grejna sezona u Nišu. Sistem spreman, cena veća (VIDEO)

Gradska toplana Niš obeležava 50 godina od osnivanja i 10 godina od uvođenja naplate po potrošnji. Njihov sistem koristi trećina Nišlija, a plan im je da u budućnosti greju polovinu domova i poslovnih prostorija.

0
Grejna sezona u Nišu zvanično počinje u nedelju 15. oktobra. JKP “Toplana” će pokrenuti sistem u ranim jutarnjim časovima, kada će i temperatura biti niža. Od ponedeljka se najavljuju niske temperature, pa će Toplana krenuti u celodnevno snabdevanje korisnika toplotnom energijom, najavljeno je danas u ovom preduzeću. U novu sezonu niška toplana ulazi i sa istim varijabilnim delom računa dok je fiksni deo skuplja za 2,4%. Šta to znači za prosečan stan?

 

Predrag Milačić, direktor JKP “Gradska toplana”

“Građani će za prosečan stan od 50 kvadrata na godišnjem nivou plaćati grejanje 60.000 dinara, nekih 1.200 dinara po kvadratnom metru”, precizirao je direktor JKP Gradska toplana Predrag Milačić.

Tako će biti na početku, a kasnije će cenu diktirati novu cenu gasa.


“Imamo najavu da od 1. novembra treba da prikupi gas za 10%. Ako ostali parametri budu isti kao sada, od 1. januara možete da očekujete da poskupi grejanje do 10%”, rekao je Milačić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glas Juga (@glas_juga)

Tehnički direktor JKP “Gradsak Toplana” Darko Pejčić rekao je da je ovo preduzeće spremno i u tehničkom smislu.

Darko Pejčić, tehnički direktor

“Podsetio bih vas na period kada je ovo preduzeće imalo rekordan broj poziva sa raznim primedbama, pa smo tako 2016. na 2017. godinu zabeležili čak 14.500 pozivu. Prošlu godinu smo završili sa 5.000 poziva naših korisnika. Naša statistika kaže da se od tih 5.000 poziva 85 posto odnosilo na neka curenja u stanovima, intervencije na ventilima, dok se samo 15 posto odnosilo na probleme sa instalacijama”, istakao je Pejčić.

Dodao je da je Toplana u toku remontnog perioda, koji traje samo pet meseci, zamenila ukupno 2,5 km trase toplovoda i uradila novih 650 metara toplovodnih instalacija za priključenja novih korisnika na mrežu.

“Ispod zemlje u gradu Nišu postoji 143 km instalacija, da će se nešto desiti, sigurno će se desiti, ali smo se mi potrudili da bude u što manjem obimu. Sve radove koje izvodimo i probleme koji se dešavaju u toku grejne sezone, trudimo se da ih obavljamo isključivo u toku noći, pa tako u predhodne tri grejne sezone zbog kvarova korisnici nisu imali za posledicu prekid u isporuci toplotne energije duži od dva sata”, podsetio je Pejčić.

Foto: GJ

U Toplani kažu da su u toku funkcionalne, hladne probe i simulacija grejne sezone, gde su detektovana dva problema. Jedan na uglu Vizantijskog bulevara i Romanijske ulice, drugi u Obrenovićevoj ulici. To će biti sanirano do petka, kažu u Toplani i zaključuju da je ovo preduzeće u potpunosti spremno za grejnu sezonu. Oni su poručili korisnicima da već u nedelju ujutru, ukoliko su radijatori hladni, obaveste Gradsku toplanu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glas Juga (@glas_juga)

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas