Početna » Podsticaj za deficitarna zanimanja: 5000 dinara mesečno za učenike smera “Polagač obloga” u niškoj Građevinskoj školi

Podsticaj za deficitarna zanimanja: 5000 dinara mesečno za učenike smera “Polagač obloga” u niškoj Građevinskoj školi

0

Vlada Srbije, u saradnji sa Kancelarijom za dualno obrazovanje, usvojila je Uredbu o podršci dualnom obrazovanju u srednjim školama, koja stupa na snagu sa početkom nove školske godine 2024/2025. Ovom uredbom, svi učenici koji upišu deficitarne obrazovne profile primaju mesečnu pomoć u iznosu od 5.000 dinara.

Jedan od takvih obrazovnih profila je i smer “Polažač obloga”, ranije poznat kao “Keramičar”, koji će biti ponuđen u Građevinskoj tehničkoj školi “Neimar”. Druga generacija učenika na ovom smeru imaće priliku da pohađa nastavu po dualnom modelu, u saradnji sa JKP “Naissus”. Pet učenika će obavljati praksu u ovom preduzeću, čime se nastavlja uspešna saradnja između škole i JKP “Naissus”.

“Pored redovne naknade za praksu koja im pripada po Zakonu o dualnom obrazovanju, učenici će dobiti i dodatnu pomoć od 5.000 dinara mesečno,” izjavio je direktor škole, Sreten Vasić.

 

“Kada se sabere naknada za učenje kroz rad i ova pomoć, učenici će imati značajan džeparac. Perspektiva za učenike koji završe ovaj profil je odlična, jer se radi o deficitarnoj i dobro plaćenoj profesiji. Saradnja sa JKP ‘Naissus’ pruža učenicima priliku za zaposlenje odmah nakon završetka školovanja.”

Procedura za dobijanje novčanih sredstava počinje konkursom koji raspisuje Kancelarija za dualno obrazovanje. Škole prijavljuju sve učenike upisane na deficitarne smerove, nakon čega se zaključuje ugovor između škole, Kancelarije i učenika, odnosno njegovih roditelja ili zakonskih staratelja.

Ova inicijativa Vlade Srbije i Kancelarije za dualno obrazovanje ima za cilj da motiviše učenike da upišu deficitarne smerove, čime se direktno doprinosi rešavanju problema nedostatka kvalifikovane radne snage u određenim sektorima.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas