Početna » Prirodno blago nadomak Niša. O NOVIM otkrićima u Cerjanskoj pećini u drugom izdanju monografije (VIDEO)

Prirodno blago nadomak Niša. O NOVIM otkrićima u Cerjanskoj pećini u drugom izdanju monografije (VIDEO)

0
Zavod za zaštitu prirode Srbije promovisao je danas drugo izdanje, dopunjeno novim podacima speleoloških istraživanja, monografije “SPOMENIK PRIRODE CERJANSKA PEĆINA okolina, prirode, zaštita”. Ona je pravo prirodno blago nadomak Niša i Niš treba da se ponosi Cerjanskom pećinom.

Cerjanska pećina je jedna od najdužih u Republici Srbiji, tačnije treća po veličini. Otkriveni su neki novi delovi koji su je doveli u rang pećinskih sistema, tako da je dužina pećine sada preko 7 kilometara, rekao je urednik izdanja Dragan Nešić.

Dragan Nešić, urednik izdanja

Objašnjava da su odmah nakon objavljivanja prvog izdanja, 13. novebra 2016 godine istraživači ušli u zonu “kolapsa” koja se neposredno vezuje za pećinu Provaliju, čime je potvrđena veza pećine Provalije i Kravljanske jame, a Cerjanska pećina je dobila status pećinskog sistema. Nešić kaže da je tim otkrićem prvo izdanje već bilo zastarelo i javila se potreba za novim.

Prema njegovim rečima jedino pitanje koje je ostalo nerešeno je spoj sa cerjanskom Propašću koja se nalazi u blizini ulaza u Cerjansku pećinu, odnosno u pećinu Provaliju. Ukoliko bi se u dubini krečnjačke mase utvrdilo da se kanali spajaju, to bi značilo da bi Cerjanska pećina mogla da bude dugačka i preko 10 kilometara.

 

“Posebna vrednost pećine je ta što može da se prati podzemna reka pećine, zatim delovi pećine koji su stalno potpoljeni, delolvi pećine koji su na višem nivou i bogati su nakitom, stalaktitima, stalagnitima, a posebno helaktitima po čemu su karakteristični veliki pećinski sistemi”, kazao je Nešić.

Foto: Glas juga

Danko Jović, rukovodilac radne jedinice Zavoda za zaštitu prirode Srbije u Nišu istakao je na promociji monografije da je zanimljivo to što su tokom istraživanja primetili i da u ovoj pećini žive daždevnjaci, kojima tu nije prirodno stanište.

Danko Jović, rukovodilac radne jedinice Zavoda za zaštitu prirode Srbije u Nišu

“Bilo nam je fascinantno kada smo otkrili larve daždevnjaka zato što nisam nigde video toliko jedinki na jednom mestu. Kada smo došli i do dubina od preko 2000 metara mi smo i dalje sretali te životinje. Onda smo ih malo detaljnije istraživali, beležili, fotografisali, tako da smo znali svakog od njih po odrđenom obliku. Sretali smo ih i kasnije, posle nekoliko godina i došli do zaključka da oni odlično opstaju u mračnim uslovima, da se tu hrane”, rekao je Jović i dodao da to nisu životinje koje su prilagođene životu u pećinu, već ih je tu voda unela, ali one namaju mogućnost da izađu napolje zato što je pećina komplikovana.

Foto: Glas juga

Cerjanska pećina je dostupna za turiste, ali ne u uređenim uslovima, kako se pećina ne bi devastirala. Pećina je ponorska, u nju utiče reka Provalija, ima suženih delova, trebalo bi dosta toga da se izmeni, da se razore pećinski kanali i tavanice.

“Zato se krenulo na vrijantu ekskluzivne posete manjeg broja ljudi, a ne masovne poput đačkih ekskurzija. Vrednost pećine nije samo u turizmu, već u mogućnosti da Niš može da prezentuje da se jedno ovakvo privredno dobro nalazi u njegovoj okolini”, zaključio je Nešić.

Uvođenje turista obavlja Direkciija za izgradnju grada Niša i iz godine u godinu se povećava njihov broj.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glas Juga (@glas_juga)

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas