Početna » Promocija knjige o najvećem heroju svih vremena u Nišu

Promocija knjige o najvećem heroju svih vremena u Nišu

0

Niški kulturni centar, Konzulat Republike Poljske u Nišu i Udruženje “Mark IX” pozivaju građane na predstavljanje knjige poljskog oficira iz Drugog svetskog rata, Vitolda Pileckog, pod nazivom “Dobrovoljac za Aušvic: Preko granice hrabrosti”. Ova promocija će se održati u utorak, 11. juna 2024. godine, u 18 sati, u Maloj sali Niškog kulturnog centra.

Kako ističu organizatori, knjiga je posvećena “jednom čoveku, najvećem heroju Drugog svetskog rata i verovatno najvećem heroju svih vremena”. Vitold Pilecki je bio oficir poljske armije koji je svoj život svesno posvetio stradanju za slobodu svog naroda, što ga čini jedinstvenom ličnošću u istoriji.

“Civilizacija na našoj planeti i ljudski rod od svog nastanka ne poznaju sličnog čoveka,” navodi Niški kulturni centar u svom saopštenju i dodaje: “Svaki istoričar u svom nastojanju da se upusti u komparaciju ove tvrdnje, verujem da bi se brzo saglasio sa ovim epitafom.”

Knjiga opisuje prvo od dva stradalništva Vitolda Pileckog, u kojem je dobrovoljno pristao da bude uhapšen i poslat u koncentracioni logor Aušvic. Tokom trideset i jednog meseca provedenih u logoru, Pilecki je formirao ilegalnu mrežu otpora i prenosio informacije o stradanjima iznutra. Ovaj neverovatni podvig je bio usmeren ka objavljivanju istine o užasima u Aušvicu, uključujući stradanje pripadnika poljske inteligencije, sovjetskih ratnih zarobljenika i pripadnika jevrejskog naroda.

Na predstavljanju knjige učestvovaće istaknute ličnosti, među kojima su njegova ekselencija Rafał Perl, ambasador Republike Poljske, Olivera Sinđelić, konzul Republike Poljske u Nišu, Ljubinko Đurković, pukovnik u penziji, Nebojša Ozimić, istoričar, i Dušan Simić, predsednik Udruženja „Mark IX”.

“Cilj ove knjige je da oživi sećanje na Vitolda Pileckog i njegova herojska dela,” ističu organizatori.

Ulaz na događaj je slobodan, a svi zainteresovani moći će da kupe knjigu po ceni od 1500 dinara nakon promocije.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas