Početna » Pronalasci i patenti Mihaila Petrovića Alasa

Pronalasci i patenti Mihaila Petrovića Alasa

0
Niški kulturni centar organizuje autorsko predavanje “Pronalasci i patenti Mihaila Petrovića Alasa” u četvrtak, 23. novembar 2023, u 18 sati u Maloj sali NKC-a.

Predavač je PROF. DR KATICA STEVANOVIĆ HEDRIH.

“Mihailo Petrović – Alas osnivač je Srpske škole matematike, od koga generološkim granama vodi obrazovanje skoro 99 procenata svih savremenih matematičara u Srbiji.

Uvodnim delom predavanja prikazuju se osnovni podaci o njegovom obrazovanju na Univerzitetu u Sorboni, ukazuje se na svo bogatstvo njegovih talenata i mnogobrojnih naučnih i stručnih
rezulatata, koji su sadržani u njegovom izuzetno bogatom legatu, nama ostavljenom u nasledstvo i ”poljzu”, kako bi to rekao Dositej Obradović.

Centralni deo predavanja prikazuje Petrovićeve izume i posebno deset patenata iz mašinskog inženjerstva. Devet njegovih patenata zaštićeno je u Patentnom zavodu Francuske i jedan u Velikoj Britaniji, koji je tamo i otkupljen.

Biće , takođe opisan i princip rada Petrovićevog hidrointegratora, koji je važan Petrovićev izum i preteča analognih računara.

Ukazaće se na najvažnije naučno delo Mihaila Petrovića, po mišljenju akademika Milutina Milankovića, a i samog predavača, a to su ”Elementi matematičke fenomenologije” i ”Fenomenološko preslikavanje”.”

Predavanje je namenjeno svim starosnim grupama.

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas