Početna » Psi lutalice dobili privremene domove da prezime zimu

Psi lutalice dobili privremene domove da prezime zimu

0
Tokom hladnih zimskih dana psi lutalice u Nišu će moći da se privremeno sklone u kućicama koje će biti postavljene širom grada. Danas su postavljene dve kućice u parku Svetog Save, a u toku dana biće ih postavljeno još na drugim lokacijama.

Ova akcija se sprovodi u saradnji udruženja za zaštitu životinja „Pit“ i javnog komunalnog preduzeća „Mediana“. Ivan Mihajlović, direktor ovog preduzeća, navodi da ovo nije trajno rešenje, ali će pomoći psima da prebrode zimske dane.

„Postavljamo posebne kućice u kojima će psi lutalice moći da se sklone u toku zimskih dana kad su niske temperature. Ovo nije trajno rešenje, naravno, imamo prihvatilište koje funkcioniše, ali limitirani smo različitim ograničenjima, Zakon o dobrobiti životinja predviđa da pas u prihvatilištu može provesti najviše 30 dana“, rekao je Mihajlović.

Iz udruženja „Pit“ su oduševljeni ovom akcijom. Takođe, istakli su i zadovoljstvo što je Niš prvi grad u Srbiji u kome neće biti vatrometa.

„Oduševljeni smo akcijom, podržali smo je, u saradnji sa Gradom na nekim lokacijama u gradu, počev od parka Svetog Save, postavljaju se kućice za napuštene životinje. Kućice su uredne, stavili smo slamu, ovde će biti postavljene dve, a u toku dana biće postavljane i na drugim mestima“, navela je Nina Krstić.

Mihajlović je dodao da postavljanje 15 kućica u gradu nije rešenje problema s psima lutalicama. Neće biti izgradnje novog prihvatilišta, kakav je bio prvobitni plan, već će postojeće biti prošireno. On navodi i da je dugoročno rešenje podizanje svesti kod ljudi da ne ostavljaju štence na ulici, ali i da udomljavaju napuštene pse.

U prihvatilištu godišnje oko 300 pasa prođe tretman, oni se sterilišu, vakcinišu i vrate na ulicu.

Gradski većnik za saradnju sa gradskim opštinama i mesnim zajednicama Miroslav Đokić je rekao da je ova akcija deo odluke Grada Niša da što više ulaže u parkovske površine.

U to ime, Grad je odvojio duplo veća sredstva za dečje mobilijare, a sledeće godine počinje postavljanje novog mobilijara u najvećem niškom parku „Čair“, a zatim i u ostalim, dodao je Đokić i podsetio da građani mogu da šalju svoje predloge Kancelariji za brze odgovore kome uputiti sredstva, koja su bila predviđena za novogodišnji vatromet.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas