Početna » RADOŠ BAJIĆ: Niš ima posebno mesto u mom životu. Došao sam sa teglom slatka od dunja, teglom kajmaka i harmonikom (VIDEO)

RADOŠ BAJIĆ: Niš ima posebno mesto u mom životu. Došao sam sa teglom slatka od dunja, teglom kajmaka i harmonikom (VIDEO)

0

Poznati srpski glumac, scenarista i reditelj Radoš Bajić nedavno je najavio da će Niš biti jedno od mesta u kom će se snimati film  „Čuvar ikone Svetog Đorđa“. Istakao je da  Niš ima posebno mesto u njegovom životu jer je ovde završio srednju muzičku školu. Prisetio se  1968. godine kada je kao dečak stigao na autobusku stanicu i to sa najvrednojom stvari koju je njegova porodica tada imala – harmonikom.

„Niš je grad moje mladosti, tu sam proveo četiri godine. Prve spoznaje života van mog rodnog sela Medveđa kod Trstenika vezane su za Niš“, istakao je Bajić.

Odlično se seća dana kada je 1968 godine, kao petnaestogodišnji dečak stigao na autobusku stanicu pored Niške tvrđave, autobusom koji je vozio na relaciji Titovo Užice – Skoplje i prolazio kroz Trstenik.

„Tada sam prvi put video Niš. Nosio sam sa sobom svoju harmoniku koja je bila najvrednija stvar u našoj kući na selu. Došao sam sa teglom slatka od dunja, teglom kajmaka, nekom presvlakom i harmonikom“, kazao je naš poznati glumac.

Bajić je rekao da je najpre stanovao u Dušanovoj ulici, u kući nedaleko od Muzičke i Umetničke škole.

„Tada je kompletan tranzit kroz Niš prolazio Dušanovom ulicom, a moj prozor bio je uz samu ulicu. Tutnjali su kamioni, automobili i noću i danju. Vlasnik te male, skromne kućice sa baštom i česmom u sredini bio je čovek u ozbiljnim godinama, masivan… Spavao je svako popodne u kuhinji i hrkao, a ja sam morao da tu prolazim i morao sam da hodam na prstima da ga ne probudim“, priseća se Bajić.

Nakon kućice u Dušanovoj ulici gde je proveo četiri, pet meseci, Bajić je stanovao u kući na Keju Živote Đošića, a potom dve godine u selu Komren. Ustajao je svakog jutra u pet sati i pešačio tri kilometra do Mašinske industrije i prve autobuske stanice.

„ U autobusu se uvek osećao miris svežeg hleba i mašinskog ulja, jer su radnici koji su polazili na posao sa sobom nosili hleb. Ustajao sam u pet da bi u školu stigao u pola sedam i imao vremena do pola osam da sviram na klaviru. Imali smo predmet uporedni klavir i svi đaci, gradska deca imali su klavir u kućama i mogli su da vežbaju, a nas nekoliko iz razreda koji smo došli sa sela, morali smo da dolazimo rano u školu da bi vežbali“, kazao je Bajić.

Nedeljko Bajić će sledeće godine ponovo boraviti u Nišu jer snima film baš u tom gradu. Najavio je da će u novom filmu učestvovati najeminentniji i profesionalni glumci iz naše zemlje.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas