Početna » Romi dobili pomoć da prebrode zimu. Drva za ogrev, ali i šporet “smederevac”, stolarija i novac pomoć je koja znači

Romi dobili pomoć da prebrode zimu. Drva za ogrev, ali i šporet “smederevac”, stolarija i novac pomoć je koja znači

0

 

Zahvaljujući ROMACTED programu i Lokalnom akcionom planu za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, nekoliko desetina romskih porodica su dobile pomoć da prebrode predstojeću zimu, dok je određeni broj njih dobio priliku da završi obuku za prekvalifikaciju, što bi u budućnosti donelo posao.

ROMACTED program se u Nišu sprovodi od 2017. godine. Program je ove godine omogućio da na osnovu iskazanih prioriteta romske zajednice 16 porodica dobije šporet „smederevac“, 16 porodica je dobilo po dva metra drva za ogrev, 10 porodica je dobila stolariju u vrednosti do 200 evra, koliko su dobila i pet preduzetnika za nabavku opreme.

Turkijan Redžepi, fasilitator ROMACTED programa ističe da je ipak najvažnija pomoć osnaživanje žena koje su odlučile da se prijave za prekvalifikaciju i završetak obuke za gerontodomaćice/negovateljice,.

„Ideja je da kada se završi kurs, da osnujemo organizaciju, koja će se baviti pružanjem pomoći starim i iznemoglim licima, a da ti ljudi koji su završili kurs, da budu deo te priče, odnosno te nevladine organizacije i da Grad na neki način pomaže u finansiranju tog rada“, naveo je Redžepi.

Radna grupa za realizaciju aktivnosti u okviru ROMACTED programa je dodelila 10 donacija za pomoć u obuci za gerontodomaćice/negovateljica.

„Nakon prekvalifikacije se nadam da ću s baviti tim poslom, jer zahvaljujući ovom projektu u mogućnosti sam da završim obrazovanje. Mi Romi jesmo obrazovani ljudi, ali sticajem okolnosti nismo u stanju da se školujemo i nadam se da ću nakon ovog projekta imati i zaposlenje. Imamo četvoro dece koja se školuju, tako da će eventualno zaposlenje biti od velikog značaja“, rekla je Magbula Ramić.

Fatime Alji sa petočlanom porodicom živi u naselju Šljaka, i navodi da ogrev koji su dobili znači puno za njenu porodicu.

Jeden od 16 šporeta je otišao u dom Useionovića. Ćelebija Useinović ističe da nisu bili u mogućnosti da priušte šporet, i da će to puno značiti njoj i deci koja se školuju.

Zamenica gradonačelnica Niša Dušica Davidović navodi da je za prioritetne potrebe Roma i Romkinja izdvojeno 10 miliona dinara. Ističe da je posebno važno pomoći mladim pripadnicima romske nacionalne manjine, koji se odluče na srednje i visoko obrazovanje.

„Mi smo sa Ministarstvom za rad, boračka i socijalna pitanja, ali i sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, ušli u projekat zapošljavanja visoko obrazovanih Roma u našim javno-komunalnim preduzećima. Imamo pripadnika romske nacionalne manjine, koji je jedan od mnogih, koji radi u Centru za socijalni rad, koji se zaista pokazao kao izvrstan saradnik. „NišStan“, koji je imao potrebu za ekonomistom, gde sada razmišljaju da po isteku ovog projekta, sa njima da zasnuje radni odnos na neodređeno vreme“, navela je zamenica gradonačelnice.

U toku je i veliki projekat ozakonjenja u romskim mahalama, koji finansira Savet Evrope.

Ona je najavila da će sledeće godine biti formiran Savet za rad sa nacionalnim manjinama, koji se neće odnositi samo na Rome, već i na sve manjine koje žive u našem gradu. Turkijan Redžepi je pohvalio taj potez, uz konstataciju da će to telo dobro raditi, ukoliko pravi predstavnici budu na sedeli u njemu.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas