Početna » Sedam firmi u EI ostalo bez prostora za rad, a radnici privremeno bez posla

Sedam firmi u EI ostalo bez prostora za rad, a radnici privremeno bez posla

0
Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski danas je obišla preduzeća koja su stradala u požaru u nekadašnjoj „Elektronskoj industriji“. Navela je da Grad Niš može da ih oslobodi od plaćanje vode i poreza, ali privrednici očekuju veću pomoć, pre svega od države.

Oko 1.500 radnika je ostalo bez radnog mesta na neko vreme, a sedam privrednika bez vredne opreme i prostora za rad. Neko će imati više, a neko manje sreće, u zavisnosti od toga da li su osigurani.

Gradonečelnica obećava da će biti oslobođeni od plaćanja vode, koja je korišćena za gašenje požara, a razmišlja se i oslobađanju od plaćanja poreza na neko vreme.

Jedan od vlasnika dela objekta Grujica Ristić navodi da će biti problem za neke firme da pronađu novi prostor, jer imaju specifičan način proizvodnje.

„Očekujemo sve vrste pomoći, da budemo efikasni i što pre da vratimo u pređašnje stanje. Ima sedam firmi koje su stradale neposredno, a desetak firmi funkcioniše, gde radi preko 1.500 ljudi. Verovatno je desetak hiljada firmi vezano za sve ovo što se dešavalo“, naveo je on.

Prvo je neophodno da se sprovede istraga, a zatim će se pristupiti raščišćavanju uz pomoć JKP „Mediane“.

Dragana Krstić iz beogradske kompanije „Alfa media“ navodi da su bili zakupci u Nišu od 2003. godine. Njima je ipak najveći problem što su izgubili izuzetno vredne mašine i opremu.

„Nama je ovde bila proizvodnja, nama se ovde bile mašine vredne preko pola miliona evra, nama je ovde bila roba, roba nije bila osigurana, proizvodi koje radimo za izvoz, za „Koka-kolu“, „Imperijal tobako“, za sve duvanske kompanije. Mi proizvodimo materijal za internacionalne kompanije, mi smo radili za vreme korone, vizire smo proizvodili za državu. Moji radnici i ja smo ovde danonoćno radili, bez dana odmora“ rekla je Dragana.

Ona je dodala da ne očekujemo puno od Grada, ali i od države..

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski navodi da Grad Niš ima dobru volju da pomogne, i dodaje da će uz određene ustupke, koliko-toliko omogućiti da nastave s radom.

„Ovde je napravljena ogromna materijalna šteta. Sva sreća da nije bilo stradalih ni među zaposlenima ni među vatrogascima. Grad će pomoći ono što može da pomogne, pre svega oslobodićemo ih od plaćanja utroška vode, one vode koja je korišćena za gašenje, svih 48 sati. Predlog privrednika je da ih Grad oslobodi šestomesečnog plaćanja poreza, to ćemo sa lokalnom poreskom administracijom da rešavamo i sa Gradskim većem“, obećala je Sotirovski.

Podsetimo, požar je prijavljen u nedelju oko 5:30 i u popodnevnim satima je lokalizovan uz veliko angažovanje vatrogasaca, ali je gust crni dim sve vreme iznad „Elektronske industrije“.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas