Početna » SKANDAL: Dr Milić upozoren da će biti izbačen sa fakulteta ukoliko ne koriguje svoje stavove. On uzvraća: NIKADA NEĆU ODUSTATI OD SVOJIH PRINCIPA I IDEJA MA KOLIKO ME TO LIČNO KOŠTALO!

SKANDAL: Dr Milić upozoren da će biti izbačen sa fakulteta ukoliko ne koriguje svoje stavove. On uzvraća: NIKADA NEĆU ODUSTATI OD SVOJIH PRINCIPA I IDEJA MA KOLIKO ME TO LIČNO KOŠTALO!

0
Prof. dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju objavio je na svojoj facebook strani da se na sednici Naučno-stručnog veća medicinskih nauka Univerziteta u Nišu desio skandal u vezi sa njegovim izborom za redovnog profesora po konkursu objavljenom 7.10.2023. On tvrdi da je veće tada oborilo predloženu Komisiju za pisanje referata za njegov izbor koja je predložena u skladu sa Zakonom od strane Veća katedre UNO Hirurgija. Posle žustre diskusije  šef katedre je predložio Komisiju sačinjenu SAMO OD NASTAVNIKA IZ BEOGRADA!?!, napisao je Milić na društvenim mrežama.

Ovaj predlog imao je samo jedan glas, zapravo glasao je on sam,  a za predlog prof dr Milana Jovanovića da Komisiju čini jedan nastavnik iz Beograda i dva sa niške katedre, kako predvidja Zakon, podržalo je 18 nastavnika dok je pet bilo uzdržano.

Ovaj predlog upućen je na Izborno veće koje je čak organizovano on-line kako bi glasanje bilo „tajno“.

“Dan pre glasanja pomenuti šef katedre šalje lične SMS poruke članovima veća da se ne glasa za predloženu Komisiju. I pored neprimerenog i neetičkog ponašanja šefa katedre Izborno veće izglasava predloženu Komisiju sa 61 glas za i 7 protiv! Na naučno-stručnom veću Univerziteta koje je trebalo da potvrdi već izglasanu Komisiju na zahtev dekana medicinskog fakulteta i šefa katedre Hirurgija predlog Komisije se ne usvaja i donosi se protivzakonita odluka da se ceo proces vrati na početak Katedri Hirurgija pri čemu se brutalno i bezobzirno krši Pravilnik u članu 14 koji jasno definiše postupak izbora u nastavničko zvanje!”- kazao je dr Milić.

On još navodi da su mu „dobronamerni“ profesori skrenuli pažnju da će biti izbačen sa fakulteta ukoliko hitno ne korigujem svoje stavove.

1) Da odustanem od ideje stvaranja Instituta za kardiovaskularne bolesti u Nišu,
2) Da naša klinika za kardiohirurgiju prestane sa radom vikendima i da vrati listu čekanja jer rušimo sistem,
3) Da odustanem od izlaska na lokalne izbore u Nišu,
4) Da podržim produženje radnog odnosa direktoru UKC Niš i nakon njegovog odlaska u penziju koji treba da se desi 15.2.2024. jer je takva odluka „viših“ struktura ne pomenuvši kojih.
5) Da za sve ovo postoji podrška nadležnih organa na fakultetu kao i odgovarajućih tela Univerziteta i da Zakonom propisane procedure i uslovi i ne moraju da se ispoštuju.

“Uz konstataciju da je ovakvo drsko, bezobzirno i protivzakonito ponašanje u akademskoj zajednici nedopustivo, poručujem svim „nadležnim“ institucijama i pojedincima koji ih predstavljaju da NIKADA NEĆU ODUSTATI OD SVOJIH PRINCIPA I IDEJA MA KOLIKO ME TO LIČNO KOŠTALO! Neću nikada prihvatiti da budem loš primer svojim mladjim kolegama i studentima kako profesor treba da stavi lične interese iznad opštih! Možda je to pravilo kod nekih ali nije kod svih….”, poručio je Milić.

Dodaje da na ovaj način, javno, daje svoj odgovor svim zainteresovanim „nadležnim institucijma i pojedincima“.

“Obraz i čast nemaju cenu a ako Univerzitet odluči da mu ne treba profesor na medicini koji ima 3 specijalizacije (opsta hirurgija, vaskularna hirurgija i kardiohirurgija) i koji ispunjava sve Zakonom propisane uslove, koji ima cak 4 mentorstva iz oblasti kardiohirurgije, neka tako i bude!

Očito da su institucije u Nisu potpuno privatizovane gde se Zakoni i Pravilnici ne postuju, gde je pojedinac prepušten ucenama i to sve zarad ličnih sitno-sopstveničkih interesa i ciljeva… Umesto da se neguju i unapredjuju lokalni niški kadrovi oni se svesno i namerno unistavaju…. Zašto?”, pita dr Milić.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas