Početna » Slika za pamćenje! U Pirotu obeležen jedan vek od izgradnje Keja

Slika za pamćenje! U Pirotu obeležen jedan vek od izgradnje Keja

0
Šetnjom više hiljada đaka svih pirotskih osnovnih i srednjih škola održana je završna manifestacija obeležavanja 100 godina Keja pored Nišave, zaštitnog znaka Pirota i po mnogima, jednog od najlepših Keja u Srbiji.

 

“Kej treba da čuvamo, to je najlepše što imamo i hoćemo da se ovom slikom ponosimo i da to bude slika za čitav svet! Da svi u svetu vide šta Pirot ima!”, poručio je gradonačelnik Vladan Vasić i dodao:

 

“Ovakve akcije bude osećaj zajedništva. Pogledajte kolko je ovde osmeha, uzvika radosti, zagrljaja, ovde su deca iz svih osnovnih i srednjih škola, deca su rado došla i odazvala se akciji. Očekujemo više hiljada dece i hoćemo svi da prošetamo rutom koju najviše volimo. Imamo za svu decu bedževe. Kej treba da čuvamo, to je najlepše što imamo i hoćemo da se ovom slikom ponosimo i da to bude slika za čitav svet! Da svi u svetu vide šta Pirot ima!”

Reka Nišava je u Pirotu početkom 20. veka pravila velike poplave. Profesor pirotske gimnazije Velimir Vukićević je dao predlog da se izgradi kej na Nišavi kako bi se nadalje izbegle poplave. Regulacija Nišave je počela 1923. godine uzvodno od Golemog mosta a uporedo sa regulisanjem korita reke građen je Kej sa obe strane.

U gradnji keja su učestvovali i građani Pirota a oni imućniji su davali priloge. Gradnja se odvijala u etapama. Da bi dobio današnji izgled potrudio se 1933. godine tadašnji predsednik Opštine Svetozar Misirlić na čiju inicijativu je zasađeno drveće na vrhu nasipa koje je lično zalivao. Lipe su zasađene iste godine. Korito Nišave uređeno je 60ih godina 20. veka i tada su podignuti nasipi i produžen je drvored lipa oko staze. Početkom 21. veka, Kej je dodatno sređen a šetališta su popločana kaldrmom koja je vađena iz ulice Nikole Pašića.

Oko 2013. godine je na Keju napravljena trim staza, staza za rolere i teretana na otvorenom.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas