Početna » SOTIROVSKI: Stručni tim će proceniti na koji način će se spojiti dve specijalne škole u Nišu

SOTIROVSKI: Stručni tim će proceniti na koji način će se spojiti dve specijalne škole u Nišu

0
U Nišu je nedavno pokrenuta inicijativa o spajanju dve specijalne obrazovne ustanove – Škole za osnovno i srednje obrazovanje ”Carica Jelena” i Specijalne škole „Bubanj”, što je izazvalo nezadovoljstvo roditelja dece ometene u razvoju, ali i zaposlenih. Gradonačelnica Niša kaže da će stručni tim dati smernice na koji način će se spojiti ove dve škole, ali i naglašava da je to odluka Ministarstva prosvete.

“Veliki broj dece koja imaju zdravstvene probleme ide u redovne škole, tako da se broj đaka u specijalnim školama smanjuje, pa postoje odeljenja sa samo jednim ili dva đaka a minimumalno je petoro. Ministarstvo prosvete je odlučilo da Niš treba da ima jednu specijalnu školu, odnosno Rresurs centar. Mi kao Grad želimo da pomognemo, imamo i donatore koji žele da dograde školu na Bubnju i da se zapravo u školi koja se vodi kao osnovna i srednja sa domskim smeštajem stvore bolji uslovi za rad nastavnika sa decom”, kazala  je Dragana Sotirovski.

Ona je rekla da će razgovarati sa roditeljima, ali i sa nastavničkim većima koji treba da budu podrška tome da deca imaju bolje uslove.

“Razmišljamo da kroz novoformirani Resurs centar koji će biti regionalnog tipa omogućimo jednu vrstu radionica u kojima će ta deca da rade. Struka će reći koji su to poslovi, a vi znate da je  država imala takve radionice, One su ugašene, a mnoga deca su kasnije imala problema sa obezbeđivanjem egzistencije. Roditelji su se često pitali šta posle njihove smrti, da li će bez pomoći najbližih moći da opstanu”, istakla je Sotirovski.

Dodala je da je osnovna ideja da se toj deci pomogne, a spajanjem škola i prelaskom u prostor u školi na Bubnju stvara se mogućnost da Grad ima Resurs centar koji će nalik na neke druge u Srbiji moći da opstane i da pruži obrazovanje deci koja imaju zdravstveni problem. Gradonačelnica nije mogla u ovom momentu da kaže šta će biti sa objektom u kojem se nalazi škola “Carice Jelene”, ali će verovatno ostati u sistemu obrazovanja. Ne treba da strahuju ni profesori za svoj posao, oni će i dalje raditi sa decom, samo u drugom prostoru, poručila je Sotirovski.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas