Početna » „Srpski pravoslavni motivi“ umetnice iz Sokobanje na izložbi u Vašingtonu

„Srpski pravoslavni motivi“ umetnice iz Sokobanje na izložbi u Vašingtonu

Da umetnost prevazilazi sve granice i spaja ljude gde god oni bili, još jednom je pokazala izložba „Srpski pravoslavni motivi“ u kojoj su zahvaljujući saradnji slikarke Marijane Petrović Petković i Ambasade Srbije u Americi uživali brojni posetioci.

0
Gračanica, Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Beli Anđeo samo su neki od motiva koji su protekle nedelje krasili Ambasadu Srbije u Americi. Marijana Petrović Petković iz Sokobanje koja kroz svoj rad prikazuje bogatstvo srpske tradicije, kulture i istorije imala je svoju izložbu i u Vašingtonu.

 

“„Srpski pravoslavni motivi“ predstavljaju moje traganje za simbolikom religije i duboke tradicije naše zemlje. Likovnim jezikom zapisivala sam svoje poreklo, veru i tradiciju, sa velikim ponosom i željom da se svetinje pamte jer su večne i neprolazne”, kaže Marijana.


Ona poručuje da u vremenima velikih suprotnosti, veličanja moći i protivrečnosti želi da kroz svaki oslikan detalj uputi poruku mira, ljubavi i neizmerne lepote umetnosti.

“Divno je biti ambasador srpske kulture u ovoj velikoj zemlji i preneti kroz vizuelni izraz duhovnost i tradiciju naše zemlje.”

Marijana Petrović Petković radi u osnovnoj školi u Sokobanji, a do sada je izlagala u Švajcarskoj, Grčkoj, Crnoj Gori, Sloveniji i u Virdžiniji (USA). Na predlog Ambasade Srbije u Americi i uz njihovu podršku, Srpske pravoslavne simbole predstavila je i Vašingtonu.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas