Početna » Sve veći broj prijava vršnjačkog nasilja. Šta rade institucije?

Sve veći broj prijava vršnjačkog nasilja. Šta rade institucije?

0
U toku su dvodnevni „Oktobarski susreti u socijalnoj zaštiti“ koji se održavaju po 28. put. Tema ovogodišnjih susreta je „Nadležnost, odgovornost, granice sistema“, čime se stavlja akcenat na važnost saradnje socijalnih službi sa drugim službama. Posebno će se govoriti o prevenciji nasilja kroz savetovanje.

Svetlana Mančić, psiholog i porodični terapeut ističe da Savetovalište za porodicu koje radi pri Centru za socijalni rad u Nišu mora intenzivnije da posveti pažnju prevenciji, o čemu će biti više reči na posebnom okruglom stolu posvećenom toj temi.

„Veoma je bitan porodični odnos, bitno je da postoje aktivnosti koje se rade van društvenih mreža, da se deca igraju sa decom, da bude i fizičke aktivnosti, upravo to je i program, da se poveća broj časova fizičkog vaspitanja i da se povežu i roditelji i deca. Nije bitno da decu budu i mirna i da sede u svojoj sobi, nego da budu zajedno sa porodicom i da provode vreme na jedan lep način uz osmeh, radost i pomoć jedni drugima“, poručila je Svetlana Mančić.

Foto: N.P.

Maja Stojanović, pomoćnica direktora za stručne poslove Centra za socijalni rad ističe da je prevencija nasilja zajednički posao. Navela je da je neophodno da Socijalna služba, policija, zdravstvo i tužilaštvo moraju biti povezani i integrisani i moraju da znaju svoje granice i nadležnosti, kao što govori i tema ovogodišnjih Susreta.

„Kada se prijavi nasilje Službi za socijalni rad kreće se odmah u sistematsko razmatranje, da li je bilo ili nije bilo nasilja, imamo i prijave koje nisu autentične. Onog momenta kada se ustanovi da je bilo nasilja, bez obzira na to kakav oblik, povezujemo se svim relevantnim službama, počev od škole, preko policije, tužilaštva, razmenjujemo saznanja i primenjujemo sve ono što su nadležnosti svakog sistema“, pojasnila je Maja Stojanović.

Ona smatra i da je prevencija pomalo zaboravljena, iako je to veoma važan aspekt. Maja Stojanović je navela da primarna prevencija ka deci iz škola mora biti osmišljenija i aktivnija. Neophodan je ozbiljniji rad sa partnerima koji se razvode, kada ima slučajeva manipulacije decom, dodaje pomoćnica direktora za stručne poslove Centra.

Iz Centra za socijalni rad stižu podaci da je sve veći broj prijava vršnjačkog nasilja. Lidija Stanković upozorava da to nužno ne znači da je samo nasilje povećano, već da se ono češće prijavljuje.

„Nekada povećan broj prijava ne znači da je ceo fenomen u ekspanziji, već može da znači da je senzibilnost uvećana. Imamo povećan broj prijava za vršnjačko nasilje, povećan broj sporova oko povere, ali kažem, to je zbog toga što smo negde svi osetljiviji i spremni da prijavimo i radimo na tome“, navela je Lidija Stanković, pomoćnica direktora Centra za Socijalni rad.

Ona dodaje da ohrabruje činjenica da se smanjuje broj korisnika novčane socijalne pomoći i da je u prethodnih 10 godina broj korisnika smanjen za 6.600.

Ipak, ona navodi da mnogi imaju neadakvatna očekivanja od te pomoći i nameravaju da ostanu što duže korisnici, dok je cilj Centra da oni budu što kraće, i da taj momenat sigurnosti iskoriste za pronalazak posla, jer je prema rečima Lidije Stanković, više od polovine korisnika radno sposobno.

„Oktobarski susreti u socijalnoj zaštiti“ okupljaju 320 stručnjaka u Nišu iz oblasti socijalne zaštite i druge stručnjake i saradnike. Ovom događaju prisustvuju i gosti iz Sarajevskog kantona.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas